DROPOUTS? Drop-IT's!

I quit.jpg

ICT Valley organiseert ook de komende tijd weer enkele events. Dat doen we met een duidelijk idee: verbinding en ontmoeting zijn belangrijke ingrediënten voor een cluster als ICT Valley. Innovatie begint bij mensen die ideeën uitwisselen en samenwerken aan nieuwe concepten.

Zo organiseerden we op 23 november een speeddate, waar bedrijven en studenten elkaar ontmoeten. We helpen studenten van MBO en HBO aan contacten bij bedrijven in de verwachting dat ze makkelijker een stage kunnen vinden of in kunnen tekenen voor een interessant project.

Het verbinden van bedrijven en onderwijs is een kerntaak van ICT Valley. Bedrijven zoeken getalenteerde werknemers; het onderwijs kan die mensen leveren.

Schoolsysteem

Vraag is alleen of het voldoende is om bedrijven te voorzien van voldoende nieuwe mensen. Nee, zeggen diverse bedrijven tegen mij. Ze wijzen op jongeren die het niet volhouden binnen het onderwijs. Dropouts worden ze genoemd. Het beeld is dat dit mensen zijn die niet volhouden: geen doorzettingsvermogen om een diploma te halen. ICT ondernemers zien het anders. Ze snappen dat veel jongeren moeite hebben met het schoolsysteem. Vooral ook talentvolle jongeren. Ze zijn wel goed in programmeren, maar niet in verslagen schrijven. Ze hebben moeite om samen aan projecten te werken, maar lijken ijzersterk in het oplossen van technische problemen.

Talent

Ondernemers die ik sprak, zien dropouts niet als losers, maar als talenten. Het lijken jongeren te zijn die wel geschikt zijn voor een job in de ICT, maar niet passen in het schoolsysteem. Drop-IT's dus eigenlijk. Een betere naam die de nadruk legt op het talent, niet op het feit dat jongeren afhaken in het schoolsysteem.

De bedrijven vragen mij naar deze mensen op zoek te gaan. Simpel omdat ze verwachten dat er veel talent op straat loopt. Want Drop-IT's blijken achter de kassa te zitten bij de supermarkt, te werken bij een bouwmarkt of thuis op de bank te gamen.

Drop-IT's hebben een deuk opgelopen. Ze zijn afgevallen. Ze hebben het gevoel er niet bij te horen, niet te passen in het systeem dat is ontwikkeld. Bedrijven beseffen daarom dat het niet eenvoudig is deze mensen weer te activeren.

Zoektocht

Vraag is of we onze energie moeten stoppen in het vinden en motiveren van Drop-IT's. Het vergt veel energie deze jongeren op te zoeken en ze te motiveren. Naar mijn idee zijn we het aan onze stand verplicht de energie er in te steken. Als het klopt wat ondernemers mij vertellen, verspillen we talent en laten we kansrijke jongeren aan hun lot over. Help mee om van dropouts Drop-IT's te maken.

Wil je reageren? We horen het graag. info@ictvalley.nl
Arnoud Leerling

Share this post: