GEVONDEN: Ervaren All-Round Developer

startup business, software developer working on computer at modern office.jpeg

“Nederlandse werkgevers zijn verontrust over tekort aan developers”, “Tekort aan developers houdt nog jaren aan” en “Toekomstig tekort aan developers?” zijn nieuwskoppen die voortdurend voorbij komen, en dat is niet vreemd.

Veel vraag naar developers

Zelfstandig uitgevoerd onderzoek door Emiel van de Water toont aan dat alle ondervraagde bedrijven voortdurend opzoek zijn naar developers. Deze vraag is makkelijk te verklaren, bedrijven verwachten te gaan groeien binnen hun ICT afdeling en hebben dus meer developers nodig.

Op dit moment zijn dit meerdere ‘fulltime-equivalents’ per jaar maar over vijf jaar zullen dit er tientallen zijn. De Nederlandse arbeidsmarkt kan bij lange na niet voldoen aan de vraag. Enkel bekende bedrijven met een zeer goede naam lukt het nog eenvoudig developers te vinden.

De overgrote meerderheid van de bedrijven moeten met steeds creatievere oplossingen komen om een developer aan haar te binden. Dit proces kost vaak veel tijd en geld. Daarnaast zien grote ICT bedrijven haar developers ook verliezen aan bijvoorbeeld banken of bedrijven zoals Coolblue. Er wordt met meer bedrijven in dezelfde vijver gevist, een vijver die al bijna leeg gehengeld is.

Angst voor een collega op afstand

Als het in Nederland niet lukt, waarom kijken bedrijven dan niet naar mogelijkheden in het buitenland? Het is een logische gedachten om over de grens te gaan kijken zal je denken. In het verleden werd er bij gebrek aan developers veelvuldig gewerkt (offshore) met programmeurs uit India. Echter maakte grote cultuurverschillen en een tijdsverschil dit niet altijd tot een succes.

Een collega op afstand past bij de nieuwe manier van werken en al helemaal in de wereld van IT die in een rap tempo vernieuwd en veranderd. Maar niet iedereen denkt zo legt Dion Metz van SharpMinds uit: “Ik krijg vrijwel altijd te horen dat men liever een collega op kantoor heeft omdat dat makkelijker communiceert en omdat je tenminste weet wie je voor je hebt”. SharpMinds is gespecialiseerd in het leveren van developers uit Oekraïne aan Nederlandse bedrijven. Dion probeert bedrijven in te laten zien dat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn: “Er zijn tegenwoordig zoveel middelen die ervoor zorgen dat je gemakkelijk kunt communiceren, denk bijvoorbeeld aan een programma zoals Skype.

Via een webcam en social media profielen valt er al snel een beeld te vormen met wie je te maken hebt en het is altijd mogelijk om ons kantoor in Oekraïne te bezoeken”. Een ander bezwaar wat ik zou kunnen bedenken is dat een collega op afstand een taalbarrière kan vormen of bij een Oost-Europees land denken mensen al snel aan mindere kwaliteit. Dion verteld mij dat dat allang verleden tijd is: “De developers in Oekraïne zijn allemaal universitair geschoold en spreken prima Engels. Daarnaast is in steeds meer bedrijven in Nederland Engels de voertaal, het taalverschil levert geen problemen op.” Als ik Dion vraag of een collega op afstand prijzig is legt hij mij uit dat een collega op afstand financieel gezien zeer aantrekkelijker is: “In Oekraïne verdienen ze veel minder dan hier in Nederland”.

Nearshoring

Vreemd genoeg is nearshoring voor vele een onbekend begrip. Nearshoring is het uitbesteden van zakelijke activiteiten aan een organisatie in een relatief dichtbij gelegen ander land zoals bijvoorbeeld Oekraïne. Bij nearshoring kan je het project uit handen geven of het project zelf aansturen. Dit laatste heeft voor veel bedrijven de voorkeur. Steeds meer en meer bedrijven zien dat nearshoring de oplossing is.

Met een kantoor in Hilversum en een team van programmeurs in Chernivtsi (West-Oekraïne) is SharpMinds een toonaangevend bedrijf dat dit aanbiedt. SharpMinds heeft een Nederlands management en een Nederlandse sales consultant. In het programmeer team zitten developers met kennis van alle programmeer talen. Deze developers staan klaar om meteen te starten. Een werkplek in Oekraïne en de juiste apparatuur wordt allemaal geregeld door SharpMinds. Waar veel bedrijven beginnend zijn, beschikt SharpMinds over alle know how en heeft het met al meer dan 10 jaar ervaring bewezen een betrouwbare partij te zijn.

Share this post: