Internationaal werven als oplossing voor personeelstekort bij ICT-bedrijven?

people-1.jpg

De ICT-sector is bij uitstek een industrietak waar menselijk potentieel doorslaggevend is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er een groeiend tekort is aan gekwalificeerd personeel, waardoor er een rem wordt gezet op de verdere ontwikkeling van de sector en daarmee ICT Valley en de hierin gevestigde bedrijven.

Samenwerking met Hogescholen en Regionale opleidingscentra zijn een stap in de goede richting maar zal bij lange na niet genoeg zijn om in de toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel te voorzien.

Er is inmiddels al een hevige concurrentieslag gaande op de arbeidsmarkt, die op termijn mogelijk zal leiden tot een loonexplosie, verlies van business en een gevecht onder ICT bedrijven op zoek naar het beste talent.

In mijn optiek zijn er twee belangrijke essentiële manieren om het hoofd te bieden aan dit groeiende probleem.

1. Talentmanagement

Ten eerste is het van belang om het aanwezige talent te behouden voor de regio. Doen we dit niet, dan dreigt er een situatie van “dweilen met de kraan open” door ongewenst personeelsverloop naar andere sectoren of regio's. Het binden van talent kan worden bereikt door actieve talentmanagementprogramma's binnen bedrijven. Het binden van talent is een eerste stap om de talent pipe te vergroten. De YINC methodiek biedt een professioneel, effectief en eenvoudig te implementeren proces waarmee u snel en effectief talentmanagement vorm geeft.

2. Internationaliseren van werving en selectie

Een tweede belangrijke stap om de Talent Pool te vergroten, is het internationaliseren van wervingsprogramma's, bijvoorbeeld via:

  • campus recruitment;
  • samenwerkingsverbanden;
  • traineeprogramma's met universiteiten en hogescholen in het buitenland.

    Met mijn achtergrond in internationaal Human Resources heb ik gemerkt dat Nederland een uitstekend imago heeft binnen Europa, Zuid-Amerika en Azië. Dit heeft mij in het verleden erg geholpen in het bouwen van een Global Workplace.

Samenwerking binnen ICT Valley

Samenwerking tussen ICT-bedrijven en de positionering van ICT Valley als “brand” is cruciaal in het vergroten van de Talent Pool. Echter wordt samenwerking op het gebied van werving en/of invulling van vacatures bemoeilijkt als bedrijven genoodzaakt zijn sterk met elkaar te concurreren in een opdrogende arbeidsmarkt. Het is dus van cruciaal belang om de samenwerking aan te gaan en samen de Talent Pool te vergroten. 

Hoewel er inmiddels al interessante initiatieven zijn genomen, zijn er een aantal onderwerpen die cruciaal zijn voor succes in het internationaliseren werving, zoals;

  • Het creëren van een global workplace
  • Branding van ICT valley
  • Positionering/Imago
  • Sprankelende (bedrijfscultuur)
  • Internationaal netwerk met Universiteiten opzetten
  • Samenwerking zoeken met de WUR (2500 buitenlandse studenten)
  • Een faciliterende gemeente (bijv. huisvesting, eenvoudige procedures, actieve ondersteuning)
  • Creëren van een ICT Flexpool (evt. binnen de Campus)
  • Internationaal gerichte arbeidsvoorwaarden/contracten

Om succesvol en in onderlinge samenwerking de sector in de ICT Valley te laten floreren, moet actie worden ondernomen om de koek te vergroten in plaats van de kleiner wordende koek te verdelen. Tevens boort u met het aantrekken van buitenlands talent nieuwe internationale netwerken aan en trekt u ondernemende, energieke en nieuwsgierige werknemers aan. Een voorwaarde voor een dynamische bedrijfscultuur en een internationaal imago.

Heeft uw bedrijf interesse in de mogelijkheden van internationaal werven?

 Vraag hier informatie aan >>

Wilt u meer weten over de YINC-methode? Neem contact met mij op via hschellevis@yinc.nl of 06-22391932.

Share this post: