Investeer in de toekomst: geef ruimte aan een student!

Studenten van MBO en HBO opleidingen moeten tijdens hun studie werkervaring opdoen d.m.v. een stage. Hiermee doen ze niet alleen ervaring op in het vak waarvoor ze opgeleid worden maar krijgen zij ook kennis van een specifieke branche.

Aan het eind van hun opleiding moeten ze een afstudeeropdracht uitvoeren waarmee ze aantonen dat ze het geleerde daadwerkelijk beheersen en in de praktijk kunnen brengen.

U kunt als bedrijf bijdragen aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt in de Foodvalley door ruimte te bieden aan een stagiair of afstudeerder. 

Wat heeft u eraan?

Ruimte bieden aan een student heeft de volgende voordelen:

  • Opleiden is een leuke manier om leergierige en gemotiveerde arbeidskrachten in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan het werk bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen of zijn afgestudeerd.
  • Studenten hebben een frisse kijk op uw bedrijf en nemen actuele kennis en nieuwe inzichten met zich mee – belangrijk voor een gezonde mix van jong en oud.
  • Studenten werken direct mee in uw bedrijf. U heeft plezier van de extra handen van beginnende vakmensen op de werkvloer.
  • Studenten wisselen ervaringen met elkaar uit. Via hen kunt u uw aantrekkingskracht als werkgever vergroten.
  • Met het bieden van stageplaatsen of afstudeerprojecten laat u zien dat u maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dit heeft een positieve uitstraling op uw klanten.
  • U kunt in aanmerking komen voor subsidies en fondsen, zoals bijvoorbeeld de Subsidieregeling praktijkleren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste voorwaarden aan uw bedrijf zijn:

  1. U biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen. U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren. Dit is een uitgesproken kans om een seniormedewerker de mogelijkheid te geven zijn of haar kennis over te dragen!
  2. U bent bereid om samen te werken met de school en u verstrekt daartoe de benodigde informatie. Uiteindelijk moet de school de opdracht en de bekwaamheid van de student kunnen evalueren. Bij MBO stages wordt ook een samenwerking met SBB (Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) gevraagd.
  3. De stage- of afstudeerplekken moeten soms worden vermeld op een website. Voor stages op MBO niveau is dit bijvoorbeeld stagemarkt.nl 

Wat voor opdracht?

Niet iedere opdracht kan zomaar door een student worden uitgevoerd en niet iedere opdracht is geschikt als afstudeeropdracht.

De belangrijkste kenmerken:

  1. De opdracht of stage moet aansluiten bij de opleiding.
  2. Een afstudeeropdracht heeft een begin en een eind. Dat betekent ook dat er een concreet eindresultaat te benoemen is. Dit vereist soms een aanpassing van de opdracht zodat het niveau en de aansluiting op de opleiding optimaal is.
  3. Bij een stage kan een project worden uitgevoerd, maar een open eind is ook prima.
  4. Een stage neemt ca. een half jaar in beslag. Voor een MBO-stage is een erkenning door SBB als leerbedrijf nodig. In de praktijk is dat goed te regelen.
  5. Een afstudeeropdracht duurt ongeveer een semester (sep t/m jan of feb t/m juni). Soms betekent dat het opdelen van een grotere opdracht in kleinere brokken met elk een concreet einddoel.

Wilt u in uw bedrijf ruimte bieden aan een student? ICT-Valley gaat graag met u in gesprek om dit verder handen en voeten te geven. Zodoende investeren wij samen in de toekomst!

Vraag hier uw gesprek aan!

Share this post: