Een nieuwe knop voor de ICT-branche!

Ik ben een groot fan van de columns van Jacob Spoelstra op Computable. Heerlijk humor met een ICT-smaakje. Eind maart schreef hij een column over eindgebruikers die slechts de helft van functionaliteiten van het systeem gebruiken en daardoor ontevreden zijn. In de demo kan een systeem alles maar de klant snapt maar drie knopjes. Sommige ICT’ers, en dan vooral de consultants, zullen wel herkennen dat implementeren een vak apart is. Vooral de klanten leren hoe zij zo snel, goed en effectief mogelijk met het systeem kunnen werken.

Ontdekking

Een dergelijke ontdekking deed ik de afgelopen maanden ook. Binnen het Werkgeversservicepunt (WSP) en gemeenten wordt er heel hard gewerkt en ontstaat het ene naar het andere initiatief om mensen met potentie voor de ICT ook aan het werk te krijgen in die markt. Er zijn ontzettend veel knoppen in deze organisaties, maar het gemiddeld ICT-bedrijf weet ze niet te vinden, vind ze niet nodig of te ingewikkeld.

ICT bedrijven zoeken via andere kanalen hun personeel. Werven van jongeren, wegkopen van professionals bij concurrenten of het in arm nemen van werving- en selectiebureau’s. Of dat werkt? Niet genoeg, maar ze redden zich nog.

Het lukt het WSP en andere instanties niet om het hun klanten (ICT-bedrijven) aan het verstand te brengen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn. En dat er heel veel knoppen en mogelijkheden zijn voor ICT-bedrijven, ook als het gaat om financiering. Denk aan proefplaatsingen, scholingvouchers en detacheringsmogelijkheden.

Waar gaat het mis?

Spoelstra zegt aan het einde van zijn column dat we de handleiding weer moeten gaan lezen voordat we iets gebruiken. Vaak hebben we geen idee wat we hebben gekocht en proberen we maar wat uit, wat resulteert in een minimaal gebruik van het product en het systeem.

ICT-bedrijven laten we een handleiding gaan lezen, of beter gezegd maken! Er zijn veel initiatieven, er is geld, het is alleen versplinterd en niet duidelijk. Het is tijd voor een duidelijk grote knop in het ICT-arbeidsmarktsysteem.

Save the date

16 mei willen wij (Greetje en Rieke) met ICT-bedrijven en andere instanties uit de regio een begin maken. Door krachten uit de regio te bundelen bevorderen we het instromen van mensen met een afstand tot productief werk binnen de ICT-branche!

Aanmelden kan binnenkort via http://www.ictvalley.nl/evenementenlijst

Tot dan! 
Rieke

Share this post: