Drukbezochte ICT-bijeenkomst bij Rabobank Vallei & Rijn

file-1_5.jpeg

De eerste ICT-bijeenkomst na de zomer was een groot succes. Maar liefst 90 ICT’ers, directeuren, managers en ZZP’ers uit de regio FoodValley kwamen op donderdag 8 september op het evenement af. Het doel? De bezoekers inspireren over de ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt en de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten tijdens de netwerkborrel na afloop.

De ICT-bijeenkomst werd deze keer georganiseerd door Rabobank Vallei & Rijn en werd gehouden bij de Rabobank in Ede. In dit artikel blikken wij graag met u terug op de succesvolle bijeenkomst.

Boudewijn van Achter, bestuurslid van ICT Valley opende de avond. "Het was verheugend om een volle zaal te zien. Ditmaal waren er opnieuw veel nieuwe gezichten: mannen en ook verrassend veel vrouwen. Er waren enkele mensen van de overheid, een aantal opleiders en onderwijsdeskundigen en vooral een groot aantal ondernemers. Allen beaamden dat we als sector weer op de goede weg zijn en betere cijfers kunnen overleggen," aldus Boudewijn. 

Macro-economische ontwikkelingen in de ICT

De eerste spreker van de avond was Lisette van de Hei, econoom bij Kennis & Economisch Onderzoek van Rabobank. Als econoom onderzoekt Lisette de economische ontwikkelingen in diverse sectoren, waarvan de ICT-sector er één is. Tijdens de bijeenkomst presenteerde zij de uitkomsten van haar onderzoek naar de economische ontwikkelingen in de ICT-sector. Lisette: “Het zal jullie vast niet verrassen, maar het overgrote gedeelte van de werkenden binnen de ICT is man. 150.000 mannen tegenover zo’n 38.000 vrouwen. En als ik de zaal in kijk, lijkt die verhouding aardig te kloppen.”

Een greep uit de belangrijkste onderzoeksresultaten:

  • In 2016 telde Nederland ruim 70.000 ICT-bedrijven;
  • Het grootste gedeelte van die ICT-bedrijven (42%) is actief in de softwareontwikkeling;
  • De arbeidsproductiviteit in de ICT-sector is sinds 2000 met ruim 60% gestegen;
  • Bij MKB ICT-bedrijven bestaat 26% van de omzet uit export. Bij grootbedrijven is dat 37%;
  • De vacatures in de ICT-sector nemen al ruim 2 jaar toe. Op dit moment neemt het aantal ICT-vacatures 12% in van het aantal openstaande vacatures.

    file-2_1.jpeg

De rol van ICT-bedrijven bij ICT-opleidingen

Daarna was het woord aan Deny Smeets. Deny is voormalig opleidingsdirecteur voor de opleidingen Informatica & Communicatie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Als directeur van ICT-opleidingen weet hij als geen ander hoe moeilijk het is om het huidige ICT-onderwijs aan te laten sluiten bij de ICT-arbeidsmarkt. “Meer studenten aantrekken lost het gat op de ICT-arbeidsmarkt niet op,” zegt Deny. “Ook al hebben we nu 20% meer ICT-studenten dan vorig jaar, zij zijn pas over 4 jaar afgestudeerd waardoor meer eerstejaarsstudenten op dit moment niet de oplossing is voor het tekort aan ICT’ers.”

Wel is het voor bedrijven interessant om al voor het afstuderen contact te leggen met deze ICT’ers in opleiding. Deny presenteert het opleidingsprogramma van de diverse ICT-opleidingen die worden aangeboden op de HAN. Daaruit blijkt dat ICT-bedrijven al in jaar één een rol kunnen spelen door een projectopdracht voor studenten aan te bieden. Deny: “Als ICT-bedrijf kun je gedurende het volledige opleidingsprogramma een structurele bijdrage leveren. In jaar één en twee starten we al met projecten, in jaar drie en vier lopen de studenten stage. Door er op tijd bij te zijn, vergroot je je kans dat deze ICT-studenten uiteindelijk voor jouw organisatie kiezen.”

Ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt

Tot slot nam Henk Kievit, voorzitter van ICT Valley, ons mee in de resultaten van het onderzoek dat begin dit jaar werd uitgevoerd door de Christelijke Hogeschool Ede in opdracht van ICT Valley. Het onderzoek richt zich op de toekomstige situatie op de ICT-arbeidsmarkt in de Regio FoodValley en brengt in kaart in hoeverre vraag en aanbod op elkaar aansluiten.

Dat ICT belangrijk is in de Regio FoodValley, blijkt wel uit het onderzoek. Henk vertelt: “In Veenendaal beslaat het aantal ICT-arbeidsplaatsen 7% van de totale werkgelegenheid. In Barneveld is dat 6% en in Nijkerk 4%. Bovendien verwacht 79% van de respondenten een groei in het totale ICT-personeelsbestand.”

Wat betreft de functies binnen de ICT, stijgt vooral de vraag naar ICT-consultants. In 2016 bestaat 13% van de openstaande vacatures binnen de Regio FoodValley uit consultants in de ICT. Uit het onderzoek blijkt dat er vanuit ICT-bedrijven vooral vraag is naar HBO-geschoolde ICT’ers. De vraag naar ICT-personeel is als volgt per opleidingsniveau opgedeeld:

  • MBO: 7%;
  • HBO: 75%
  • WO: 18%

ICT-borrel

De ICT-bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel. Mooi om te zien hoe een zeer divers gezelschap (van PR-medewerker voor ICT-bedrijven tot aan zelfstandig ICT-projectleider) met elkaar in gesprek ging. Boudewijn van Achter: "De komende bijeenkomsten zullen een andere opbouw dan de oude en bekende ICT-borrels krijgen. We kiezen voor meer informatie, interessante sprekers en zoomen in op inhoud. Dit uiteraard aangevuld met lekker proeven en netwerken in de verschillende plaatsen binnen de Food Valley."

Wij kijken met z'n allen terug op een geslaagde bijeenkomst en kijken uit naar de volgende ICT-bijeenkomst, waar we u natuurlijk van op de hoogte houden. 

Wilt u de presentaties van de sprekers terugkijken? Klik hier om naar de presentaties te gaan.

Share this post: