Kennis hebben en kennis delen cruciaal voor ICT bedrijven

 

Kennis delen, nieuwe kennis ontwikkelenICT Valley, Kennis delen

ICT Valley is een stichting die het onder andere van cruciaal belang vindt dat ICT bedrijven in Veenendaal en de regio Food Valley, hun beschikbare kennis en informatie met elkaar delen en nieuwe kennis ontwikkelen. 

ICT Valley staat voor het bevorderen van synergie en samenwerking in de ICT sector lukt alleen wanneer er de eigen kennis sneller, rijker (echte inhoud) en beter met andere ICT bedrijven wordt gedeeld.

Dit creëert vanzelf meer onderling vertrouwen. Maar de verbondenheid die juist zo nodig is om voor de lange termijn door te gaan met samenwerken.

En datzelfde geldt ook tussen ICT bedrijven uit de sector met onderwijsinstellingen. Als ook het door kennisuitwisseling versterken van de band met diverse netwerken van derde partijen.

 

Het is nog nooit echt gelukt, Hoe zit dat ook alweer?

De kennis die bedrijven willen delen, komt voort uit de visie van hun bedrijf, de verschillende vakgebieden en het dienst- en product aanbod. Het delen van die kennis hoort te verlopen op een open en vrijgevige manier. Bedrijven die de kennis voor zich zelf willen houden zullen in deze tijd van kennisdelen via social media langzaam aan onaantrekkelijk worden. En het zegt natuurlijk wat over die bedrijven.

Waarom zijn zij zo gesloten. Zouden ze denken een ander bedrijf snapt er toch niets van? Dat is bepaald niet een opwekkende gedachte. Of is het de beperking binnen hun product- en diensten aanbod dat hen weerhoudt om kennis te delen. Misschien zijn die organisaties bang dat hun concurrenten er met de kennis vandoor gaan!.

In een oud onderzoek van Hamel vertelde een manager: “Als ze echt onze partners waren zouden ze ons niet leegzuigen wat betreft onze kennis en die toepassen in hun eigen producten. Wat ze ook van ons leren ze zullen het altijd tegen ons gebruiken”. Misschien denkt u hetzelfde, terwijl u dit leest.

 

Maar, het kan ook anders!

Met het promotieonderzoek (TU Delft 2005) van mevrouw Soekijad wilde zij juist het inzicht vergroten van de voordelen van kennisdeling en -creatie processen tussen professionals, binnen netwerken die bestaan uit concurrerende organisaties die tegelijkertijd ook samenwerken (co-opetitie)

Vereiste voor kennis delen bleken :

  • in staat zijn om een community te creëren en te onderhouden
  • heldere definitie van het werkveld voor kennisdeling en samenwerking
  • elkaar als gelijken beschouwen
  • oprechtheid en openheid
  • en sterke bereidheid tot kennisdelen
  • geen regels vooraf

Ook kwam naar voren dat professionals die samen werken en kennis delen op bovenstaande criteria, eerder geneigd zijn nieuwe kennis te creëren dan bestaande kennis uit te wisselen.

 

Fris er tegen aan, en tegelijk ook een beetje nuchter

ICT Valley gaat zoals het er nu naar uitziet onderdeel uitmaken van het streven om in ieder geval Veenendaal tot ICT centrum van FoodValley te maken. Maar is zij het die dit voor elkaar gaat boxen, Nee dus. Daarvoor moeten de ICT-ers zelf het hoofd bven het maaiveld blijven uitsteken.

Wel ligt er voor ICT Valley de taak om het vuur onder het streven aan te wakkeren. Heeft u opmerkingen of tips? Aarzel niet en vertel ze ons!

 

 

 

Share this post: