Software escrow is niet meer weg te denken

Software

Op onderhavige blog, lees ik met enige regelmaat berichten over continuïteit van IT-systemen en risico’s bij faillissement. Als IT-notaris onderken ik de risico’s van bestuurdersaansprakelijkheid bij het gebruik van bijvoorbeeld online  administratiesoftware, waarbij in geval van een faillissement van de softwaregebruiker hem de toegang tot de administratie ontzegd kan worden. Maar de risico’s voor een softwaregebruiker zijn minimaal zo groot, in het geval waarin niet hijzelf, maar zijn softwareleverancier failliet gaat.

Kroonjuwelen

Als ontwikkelaar, producent en leverancier van software weet u als geen ander dat de broncodes de kroonjuwelen zijn van uw onderneming. Die wilt en moet u zoveel mogelijk beschermen. Toch staat deze autonomie steeds meer onder druk. Zo is in de nieuwe inkoopvoorwaarden van de Rijksoverheid, de ARBIT 2010, opgenomen dat leveranciers verplicht zijn een deugdelijke escrowregeling aan te bieden. Maar ook steeds meer commerciële organisaties eisen dat de broncode in bepaalde (crisis-)situaties wordt afgegeven. In dit spanningsveld is het duidelijk dat software escrow een niet meer weg te denken regeling is voor iedere softwareleverancier.  

Professioneel en betrouwbaar

Een escrowregeling dient aan alle kanten veilig te zijn. Niet alleen voor uw klanten, maar ook voor u als ontwikkelaar en leverancier. De IT-notaris biedt een regeling, waarbij zowel de rechtspositie van de eigenaar van de broncode goed beschermd is, als die van de softwaregebruiker. Door het nauwkeurig vastleggen van het auteursrecht zal er geen onzekerheid meer bestaan over uw rechten als ontwikkelaar. En zijn de regels voor een eventuele afgifte van te voren duidelijk vastgelegd.  

Voordelen van de software escrowregeling

De voordelen van de software escrowregeling zijn divers. Zo zijn uw intellectuele eigendomsrechten beter dan ooit geregeld, door de onafhankelijke technische inspectie en de aansluitende notariële deponering. De akte van de notaris heeft namelijk dwingende bewijskracht en zijn standplaats kan niet failliet gaan. Met de regeling toont u uw professionaliteit naar uw potentiële en bestaande klanten en dat vergroot het vertrouwen in uw organisatie. Het kan daardoor het verkoopproces vergemakkelijken. Daarmee kunt u de regeling dus ook gebruiken in uw marketing.  

Deze blog is geschreven door Roland Ottens, de IT-notaris van ICT Valley. Als IT-notaris kan hij de IT-dienstverleners van ICT Valley ondersteunen bij het opzetten van een software escrowregeling, beheer en overdracht van Intellectuele Eigendomsrechten, oprichten van IE holdings, pandrecht op software, oprichten van gebruikersverenigingen, opstellen van een IT-testament, etc. Voor meer informatie kunt u de volgende website bezoeken: www.denotarisvoorictbedrijven.nl of belt u gerust eens voor een vrijblijvende afspraak bij hem op kantoor: (0318) 55 28 28. 

Share this post: