Check-IT: Studenten met ambitie leren, werken en leven in China

Graag stellen wij u voor aan Check-IT. CHECK-IT staat voor “China-Holland Educational Competence and Knowledge Center on Information Technology”.

Check-IT is een consortium bestaande uit de Software School van de Universiteit van Xiamen in China, de Universiteit van Leiden, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Twee instituten ( ICLON van de Universiteit van Leiden en het “Institute of Education” van de Xiamen University Check-IT adviseren Check-IT met betrekking tot cross culturele aspecten.  Het initiatief dateert van  november 2008  en eind 2009 kwam de eerste groep studenten naar Xiamen. Inmiddels hebben meer dan 160 studenten uit Nederland het Check-IT programma gevolgd.

Check-IT is een uniek initiatief, waarin Nederlandse Hogescholen samenwerken met de universiteit van Xiamen. Elk semester worden er 15  tot 25 ambitieuse studenten van ICT opleidingen in Nederland geselecteerd.  Deze studenten voeren samen met studenten van de Software School  in Xiamen  opdrachten voor Chinese bedrijven uit.  Elke opdracht wordt uitgevoerd door een projectgroep waarin zowel nederlandse als chinese studenten zitten. Ze hebben daarvoor 5 maanden de tijd.  Voor de  nederlandse studenten betekent dat  dus ook 5 maanden leven in China.

Van studenten wordt een grote zelfstandigheid verwacht, ze moeten  samenwerken met elkaar, overleggen, plannen , taken verdelen, onderzoek doen, zich afvragen waarom hun chinese groepsleden soms anders denken en doen  en daarmee leren omgaan.  De chinese cultuur leren kennen is daarvoor noodzakelijk  en het leren van de chinese taal is een kans waarvoor de studenten zelf kunnen kiezen.

 Check-IT  streeft er naar de projectgroepen bedrijfsmatig te laten werken en kennis te laten maken met de chinese bedrijfscultuur.   Naast de ondersteuning door chinese docenten is er gedurende het verblijf van de studenten in China  een nederlandse docent in Xiamen aanwezig om de projectgroepen te begeleiden.

Onderwijsinstellingen en bedrijven werken nauw samen, studenten leren over de grenzen heen te kijken, docenten krijgen een unieke practische scholing , hogescholen realiseren internationale samenwerking op de werkvloer en bedrijven hebben de kans projectvoorstellen in te dienen, in contact te komen met China en mogelijke partners voor samenwerking te vinden.

Studenten die studeren aan een Hogeschool en 2 jaar van een opleiding op het terrein van ICT met succes gevolgd hebben kunnen door aan Check-IT deel te nemen een onderdeel van het onderwijsprogramma van hun opleiding realiseren.

De opdrachten die uitgevoerd worden liggen allemaal  op het gebied van ICT:  het bouwen van een multi-language website, het opzetten van intranet voor een bedrijf, ontwerpen van een game, opzetten van een online ordering  systeem, het bouwen van apps etc. De bedrijven die de projecten indienen komen uit alle sectoren van de samenleving.

Geïnteresseerd in dit unieke initiatief? Kijk op http://www.checkitcenter.com/nl

Share this post: