Waar plaats ik mijn ICT vacature?

Hoera, het gaat beter met de economie. Meer werk en dus meer vacatures. Maar hoe vullen we die in?

Afgelopen najaar bleek uit het onderzoek ‘HR Trends 2014-2015’ dat 37 procent van de 700 ondervraagde HR-professionals struggelt om technisch personeel te vinden. Vooral ICT specialisten veranderen steeds meer in de spreekwoordelijke ’ speld in de hooiberg’. Een ander recent onderzoek, dit maal door de Intelligence Group, laat zien dat in 2015 het aantal vacatures voor hbo’ers die afgestudeerd zijn in de richting van ICT wel vijf keer zo groot zal zijn als het aantal werkzoekenden. En om het plaatje nog angstaanjagender te maken: de verwachting is dat de tekorten voor ICT’ers in de regio Midden-Nederland nog groter zullen zijn dan elders in het land. Daarmee is voor de vacaturehouders in ICT-Valley de uitdaging compleet.

Uitdagingen zijn er om aan te gaan en ICT vacatures zijn er om te vervullen.

Adver-Online helpt je graag bij beide. Daarom hebben we een groot aantal mogelijkheden voor het werven van ICT’ers voor je op een rij gezet, die je helpen om de vraag ‘Waar plaats ik mijn ICT vacature?’ te beantwoorden.

describe the image

Werven in je regio
Goed om te weten dat ICT'ers én mannen het meest reisbereid zijn. Aangezien de combinatie van ICT’ers en mannen in de ICT arbeidsmarkt in grote getalen voorkomt, scheelt dit weer, al is het een druppel op een gloeiende plaat. Een half uurtje in de auto (of trein) zitten is voor de gemiddelde ICT’er geen onoverkomelijke drempel. Met de centrale ligging van ICT Valley betekent het dat je je speelveld al snel kunt verbreden richting andere grote steden in de omgeving, zoals Utrecht, Amersfoort, Arnhem en Wageningen.

Gericht werven
Als je kijkt naar het aantal ICT vacatures versus het aantal werkzoekenden in de ICT, is het belangrijk om je vanaf het allereerste moment te onderscheiden bij de werving. Vaak begint de werving bij de vacaturetekst. Zo’n vacaturetekst is bij veel werkgevers meteen ook het ondergeschoven kindje.

Adver-Online raad je aan om goed na te denken wát jouw ICT vacature anders maakt dan elke andere ICT vacature. Waarom is deze functie leuk? Waar ligt de uitdaging? Bied je een bovengemidded salaris? Hoe is de werksfeer? Breng de USP’s van de ICT vacature onder woorden en houd rekening met de pullfactoren van jouw ICT’er. De ICT arbeidsmarktmonitor 2014  laat de volgende top drie zien als het gaat om de belangrijkste aspecten bij de keuze van een werkgever voor een gemiddelde ICT’er: salaris, uitdaging en werksfeer.

Door in de beginfase van het werving- en selectieproces extra tijd en aandacht te besteden aan het schrijven en opmaken van je vacaturetekst genereer je meteen een voorsprong.

In het hart van de doelgroep
Het startschot is gegeven. Nu is de vraag: waar richt je je op? Om je doelgroep te bereiken, is het vanzelfsprekend belangrijk dat je weet wie je doelgroep voor de IT vacature is én waar deze ICT’er zich bevindt. Dat lijkt misschien simpel maar de ene ICT’er is de andere ICT’er niet. Zo begeeft een hardcore programmeur zich vaak op totaal andere media dan een creatieve developer. Bij Adver-Online hebben we de luxe dat we kunnen terugvallen op een uitgebreid marktonderzoek en een interne kennisbank. Door beide te combineren schieten we met scherp, niet met hagel.

Als je niet kunt terugvallen op marktonderzoek of een kennisbank en zelfstandig het antwoord moet vinden op de vraag ‘Waar plaats ik een ICT vacature?’ houd dan in elk geval rekening met de volgende punten:

  • Generieke vacaturebanken
    Natuurlijk zijn er de generieke, alom bekende vacaturebanken die worden afgestruind door werkzoekenden van alle pluimage. Het resultaat van het plaatsen van een vacature hier is veelal: grote aantallen sollicitaties van sterk wisselende kwaliteit. Bij Adver-Online streven we naar een laag aantal sollicitanten met een zo hoog mogelijke kwaliteit. Waarvoor kies jij bij het plaatsen van een IT vacature? Ga je ook voor kwaliteit versus kwantiteit? Of spit je liever massa’s sollicitaties door en vind je het geen probleem om veel niet-passende kandidaten af te wijzen? Het is aan jou.
  • Generieke vacaturebanken + nichevacaturebanken
    De mensen achter de generieke vacaturebanken zoals Stepstone, Monsterboard en NationaleVacaturebank.nl zitten natuurlijk niet stil. Steeds meer van deze vacaturebanken koppelen nichevacaturebanken aan hun productenpakket. Je plaatst je ICT vacature op een generieke vacaturebank en tegelijkertijd wordt dezelfde ICT vacature doorgeplaatst op een niche vacaturebank als itbanen.nl. Dubbel bereik en het vizier wordt al iets nauwkeuriger afgesteld. Er zijn natuurlijk ook zelfstandige nichevacaturebanken waar je, afhankelijk van het soort IT vacature, je doelgroep goed kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een ICTergezocht.nl, it-vacatures.nl of nog specifieker: developervacature.nl of wordpressvacatures.
  • (sociale) Netwerken
    Op nummer één in de lijst met meest effectieve manieren om een baan te vinden, schittert ‘bekenden/netwerk’ met maar liefst 22% (bron: Intelligence Group). Dat percentage betekent dat een op de vijf mensen een nieuwe baan vindt via een netwerk. Nu vindt netwerken natuurlijk veel plaats in real life maar onderschat de rol van social media hierin niet. Social media zijn steeds meer verweven met andere oriëntatiekanalen zoals netwerken en vacaturesites.
  • Outside the box
    Door te kiezen voor een zogenoemd ‘post & pray-model’(ICT vacature platweg op een vacaturebank plaatsen en wachten op reacties) is je bereik beperkt tot actief werkzoekenden. Het overgrote deel van de ICT’ers is latent werkzoekend en bewandelt vaak niet de weg naar de vacaturebank. Denk aan nieuwsbrieven die bijvoorbeeld door universiteiten aan eindejaarsscholieren worden gestuurd. Ideaal als je binnen je IT bedrijf de mogelijkheid hebt om mensen een startersfunctie te bieden. Of laat een banner/advertentie plaatsen op IT-gerelateerde (internationale) platforms als GitHub en Stack Overflow: terwijl jouw doelgroep op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen, wordt je ICT vacature in beeld gebracht. Mooie opties zijn ook de vacaturebanken van vakverenigingen, zoals bijvoorbeeld fronteers.nl/vacaturebank.
  • Jobmarketing
    Bij Adver-Online gaan we nog verder en kun je een jobmarketingcampagne laten inrichten. Zo’n campagne is met uitstek geschikt voor het marketen van een of meerdere vacatures en wordt op 212 manieren ingericht. Organisch is deze 'mini-werkenbijwebsite’ subliem vindbaar voor actief en latent werkzoekenden. Het geheel wordt opgemaakt in de look & feel van je organisatie en staat boordevol met call to actions.

Doel treffen
Samengevat is het antwoord op de vraag: ‘Waar plaats ik mijn ICT vacature?’ dus niet eenvoudig te geven. Ofwel: het haarscherp afstellen van het vizier is een combinatie van tal van factoren. Realiseer je te allen tijde dat er veel mogelijkheden zijn, elke ICT vacature anders is en er geen ‘gemiddelde ICT’er’ bestaat. Denk bewust na over de soort ICT vacature waarvoor je gaat werven en waar de doelgroep voor die ICT vacature zich bevindt. 

 

Share this post: