Mobile BI: think mobile!

60% van alle Facebook gebruikers, benadert Facebook via een mobiele app. Voor business informatie gaat dit nog niet op… Er zit een behoorlijk gat tussen consumer information en business information. Mede hierdoor wordt Business Analysis nog steeds door minder dan 30% van de potentiele gebruikers in organizaties gebruikt. Mobile BI kan ertoe bijdragen dit percentage te verhogen en niet alleen door de ‘mobility’. Het grote voordeel van mobiele toepassingen is het gemak. Binnen 10-15 seconden beschik je over de informatie die je zoekt, waar je ook bent en wanneer je maar wilt. ‘s-Morgens bij het wakker worden, ‘s-avonds bij het instellen van de wekker.

Beginnen met mobiel BI kan heel snel. Zeker wanneer je tablet gebruikers wilt bedienen, kun je bestaande applicaties snel porten naar mobiele versies. Dat kost weinig inspanning, maar geeft een verre van optimale gebruikers ervaring. Mobiele devices hebben immers veel meer mogelijkheden dan laptops en desktop computers. Ze zijn bijvoorbeeld location aware en hebben een camera, beschikken over NFC, etc. Hier kun je in een mobiele BI applicatie gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan parameter invoer. Is het niet veel handiger beeldherkenning te gebruiken om automatisch een product parameter te kiezen dan een waarde uit een dropdown te selecteren? Ook op het gebied van prescriptive analytics, kan mobile BI je helpen. Denk bijvoorbeeld aan een account manager die automatisch een push bericht ontvangt wanneer hij in de buurt van een klant met een probleem rijdt.

Mobile BI heeft ook veel voordelen met betrekking tot de uitrol van nieuwe versies van applicaties via de app store infrastructuur die er al is. Al met al is de belangrijkste sleutel tot succes: think mobile. Het opnieuw uitdenken van een mobiele toepassing werkt veel beter dan eenvoudigweg een bestaande toepassing naar mobiele devices brengen. Naast alleen maar raadplegen, kan mobile BI ook extra input leveren. Wie heeft wanneer welke informatie opgevraagd en waar? Bij welke klant bijvoorbeeld en over welk product?

De verwachting van Gartner is dat in 2015 50% van mobile BI gebruikers uitsluitend mobiele devices zullen gebruiken voor hun BI. Mede hierdoor zal het percentage BI gebruikers in organisaties met 20% toenemen. Met deze veranderingen zullen ook de verwachtingen van BI gebruikers veranderen. Waar op desktop omgevingen de omzet in de laatste maand populair is, verwachten mobiele gebruikers meer actuele cijfers. Ook verwachten mobiele gebruikers hoog interactieve rapportages met een goede touch interface.

Ook over dit onderwerp zijn weer vele research documenten van Gartner beschikbaar. Raadpleeg ze en begin met mobile BI!

Deze blogpost is afkomstig van InfoSupport. De auteur is Hans Geurtsen. Wij danken InfoSupport voor haar kennisbijdrage aan ICT Valley!

Share this post: