Kwaliteit van processen eenvoudig verbeteren

In de maakindustrie is SPC een belangrijke methodiek om de kwaliteit van het productieproces te beoordelen. SPC staat voor statistische procescontrole en geeft inzicht in welke mate het proces onder controle is. De eerste en belangrijkste stap bij SPC is het vastleggen van wat er gemeten moet worden en het registreren van de meetresultaten. Deze stap is eenvoudig uitvoerbaar in APM+ van softwareproducent Bemet International. Eenmaal vastgelegde meetgegevens in dit systeem blijven digitaal traceerbaar. APM+ maakt kwaliteitsbeheersing eenvoudig.


Vroegtijdig detecteren van productfouten

Veel maakbedrijven passen kwaliteitsmetingen pas toe op het eindproduct, terwijl het voorkomen van fouten tijdens het productieproces veel meer rendement oplevert. Door meetwaarden en meetresultaten vast te leggen, kan een ondernemer daar lering uit trekken. En zo de kwaliteit van processen naar een hoger niveau tillen. Geregistreerde meetgegevens geven hem direct inzicht in de kwaliteit van het huidige proces, mogelijke risico’s en verbeterpunten.

APM+ is een eenvoudig te bedienen tool om deze meetgegevens te beheren en ze vervolgens visueel weer te geven door middel van de zogeheten regelkaart. Deze geeft in één oogopslag grafisch inzicht in het proces. Hierdoor ziet de medewerker op de werkvloer direct of hij wel of niet iets moet bijstellen. In tegenstelling tot bijstellen op het moment dat het fout gaat, voorkomt vroegtijdige detectie van productfouten machinestilstand of uitval van producten.


Meten op de productievloer

Meten is met APM+ niet meer beperkt tot de meetkamer. Zo ziet de productiemedewerker in APM+ welke metingen met welk meetmiddel verricht moeten worden. De meetresultaten die vervolgens door hem in het systeem worden vastgelegd, vormen de basis voor het meetrapport. Bovendien blijven meetresultaten traceerbaar, waardoor op elk willekeurig moment – al is dat bijvoorbeeld pas na drie jaar – van elke meting getoond kan worden wanneer en door wie de meting is verricht.

Op het moment dat de productiemedewerker de meetresultaten registreert in APM+, ziet hij met één blik op de regelkaart of hij moet bijstellen om productuitval te voorkomen. Op deze manier worden fouten zo vroeg mogelijk ontdekt.

spc regelkaart

Beheren van meetmiddelen en kalibratiegegevens

Om betrouwbaar te kunnen meten is een foutloos beheer van meetmiddelen en kalibratiegegevens een vereiste. Met de kwaliteitsmodule van APM+ wordt er altijd gemeten met het juiste, gekalibreerde meetmiddel. Fouten in metingen zijn zo tot een minimum beperkt. Alle gegevens liggen vast in het systeem, waardoor meten met een verkeerd meetmiddel of zoeken naar het juiste meetmiddel niet meer voorkomen. Het geeft structuur in de werkplaats, wat zal leiden tot een prettige werksfeer op de werkvloer.


Alles in 1 systeem: APM+

APM staat voor Advanced Production Managementsystem. Kort gezegd: waar een ERP-systeem stopt met de werkvoorbereiding voor productie, gaat APM+ verder met de werkvoorbereiding voor de werkplaats. In APM+ wordt vastgelegd hoe een product wordt gemaakt. De opzet van APM+ is om met huidige productiemiddelen de CNC-machine meer te laten produceren door instel- of omsteltijden te verkorten. APM+ bestaat uit meerdere modulen. Naast de kwaliteitsmodule bevat deze softwareoplossing onder meer een module om gereedschappen op CNC-machines efficiënt in te zetten.


Meer informatie

Meer informatie over de kwaliteitsverbetering van processen die kan worden bewerkstelligd door APM+ is te verkrijgen via Bemet International (www.bemet.nl). Bemet levert al 25 jaar CAD/CAM, APM en ERP software aan bijna 1.000 tevreden klanten in de maakindustrie. Door het leveren van gebruiksvriendelijke oplossingen en een praktijkgerichte aanpak zijn deze klanten in staat om hun concurrentiepositie aanmerkelijk te verbeteren.

Share this post: