Digital Days - Expert tafel tijdens Techday

VEENENDAAL - Vrijdag 10 februari 2023
12.00 – 14.00 uur 
Locatie: De Taverne (Basiliek, Wiltonstraat 56, Veenendaal) 

Ondernemers uit de maak en ICT industrie kwamen tijdens de 'Digital Days' met elkaar in contact gedurende een 'netwerk-lunch en 'brainstorm/ronde tafel'.

Deze bijeenkomst vond plaats op de Techday waar bijna 500 jongeren kennismaakte met ICT en Techniek. De ondernemers kregen een rondleiding zodat ze een indruk hadden wat deze jongeren daar deden. In de Basiliek Veenendaal vond namelijk voor de zevende keer de Digital Days plaats. Voor de jongeren die op deze dag aanwezig waren was het centrale thema: ‘Food & Tech’.  Naast de Techday werd op dezelfde dag de Game Battle gestart die 24 uur duurde en dus doorliep tot de zaterdagmiddag waarna de prijzen werden uitgereikt.

Digital Days - Finale

" De bedoeling van deze dag was eigenlijk dat de jongelui kennis heeft kunnen maken met ICT en Technniek. Deze jongeren staan vaak nog voor een te maken profielkeuze. Omdat ze nu kennis maken met deze branches, helpen we ze een beetje met wat er mogelijk is binnen deze branches en wat er allemaal op de achtergrond gebeurt.

Niet alleen voor de jongeren is deze kennismaking met de branches belangrijk maar ook bedrijven hebben bij deze kennismaking baat. Per jaar heeft de Regio Foodvalley alleen al 500 a 600 nieuwe vacatures in de ICT sector en dan hebben we het nog niet eens over de Techniek sector. Gamers hebben vaak ook al wel wat affiniteit met computers en zo kijken we of ze op deze manier dan ook de ICT in kunnen vloeien.

We hebben de VMBO-Mavo groepen (200 jongeren) in een carrousel 5 opdrachten laten maken, uiteenlopend van een motortje maken tot een virtual reality ervaring. De Havo -Vwo jongeren hebben met een opgaven van Moba en InfoSupport gewerkt aan het bouwen van een eiersorteermachine.

's Avonds werd er gegamed. Destijds is het daar ook mee begonnen omdat we jongeren meer kennis wilde laten maken met de IT en momenteel wordt het ook gesponsord door IT bedrijven. 

We doen nu al een aantal jaren Digital Days en ik heb zelf al stagiairs, net zoals andere ICT bedrijven, die ooit op de Digital Days zijn geweest en nu bij ons stage lopen."

- Gerrit Valkenburg (ICT Valley)

Ook presenteerde ICT Valley het project 'Werken in de IT' ofwel 'JustEnterIT'. Waarna er de gelegenheid voor de aanwezige ondernemers was om aan de hand van voorbeelden uit de regio, te brainstormen over hoe ICT en maakbedrijven elkaar beter kunnen vinden en hoe we dit in de regio kunnen versterken.

Digital Days - Expert tafel-3

De experttafel was een project binnen de Strategische Agenda van Regio Foodvalley en werd mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland, Regio Foodvalley, VNO-NCW VeluweVallei en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio. De experttafel werd georganiseerd in samenwerking met ICT Valley.

Reacties van de belangstellende waren enthousiast en uiterst positief. We hopen dan ook dat de sponsoren volgend jaar weer mee willen doen om dit belangrijke event mogelijk te maken. Bent u al sponsor of wilt u lid worden van ICT Valley om zo uw netwerk met andere ondernemers en potentiële toekomstige werknemers uit te breiden? Kom dan met ons in contact!

Over twee weken vindt er nog een evenement plaats, namelijk de 'Hackathon'. Daar gaan vooral de MBO en HBO studenten aan de gang. Zij krijgen dan een opdracht uit het bedrijfsleven waarbij de opdrachten als studiepunten gelden voor hun opleiding. Een deel van de jongeren zit al op een MBO of HBO opleiding in de ICT waarbij het helemaal belangrijk is om ze bij een bedrijfsgerichte opdracht te betrekken. Het doel is dan ook om ze hiermee vast te houden en hen uiteindelijk in de regio een werkplek aan te kunnen bieden, waarmee we dus voorkomen dat ze buiten de regio aan het werk gaan.

 

Share this post: