MIT subsidie voor Vertical Farming systeem

Voor twee relaties in de provincie Zuid-Holland heeft Dynova recent een MIT subsidie gerealiseerd. Het project betreft de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerd industrieel meerlaags teeltsysteem dat wereldwijd inzetbaar is voor een efficiënt en hoogproductieve voedselproductie. Kenmerken van het systeem zijn dat het niet grondgebonden is, energie-efficiënt is, een gesloten water en nutriënten systeem heeft, emissie arm is, bestrijdingsmiddelen arm en arbovriendelijk. 

Door volledige robotisering en inzet van intelligente gewasmonitoring en precisietechnieken wordt een hoogproductief systeem neer gezet schaalbaar voor iedere toepassing en locatie, voor een breed scala aan gewassen. Met het systeem beogen de partners een innovatie neer te zetten die de wereldmarkt voor Urban Farming openbreekt.

Icoon afsluitdijk

Op 17 november is Daan Roosegaarde's project Icoon Afsluitdijk geopend. Het project bestaat uit de onderdelen: Gates of Light, Windvogel en Glowing Nature. De monumentale sluizen zijn volledig gerenoveerd en voorzien van een reflectieve laag welke oplicht als de koplampen van auto's erop schijnen. Zo vormen zij een "Gate of Light". 

Windvogel is een eerbetoon aan Wubbo Okkels. Het betreft hier slimme vliegers die langs de Afsluitdijk geplaatst zijn en genoeg energie produceren om tot wel 200 huishoudens te voorzien van stroom. 
Glowing Nature is een tentoonstelling in één van de historische bunkers die een mysterieuze en interactieve ervaring met levende algen laat zien. Wanneer je begint te lopen geven de algen licht. 
Icoon Afsluitdijk is nog tot en met 21 januari 2018 te bezoeken. Dynova verzorgt al vele jaren verschillende subsidieaanvragen voor de bijzondere projecten van Studio Roosegaarde.

Duurzame productielocatie voor EeStairs

Trappenspecialist EeStairs heeft in eigen beheer een bedrijfspand gebouwd volgens het keurmerk BREEAM-NL, niveau outstanding. Het gasloze pand is volledig energie neutraal. Dynova heeft voor EeStairs alle subsidieaanvragen verzorgd. De fabriek van EeStairs behoort nu tot de meest duurzame productielocaties van Nederland. BREEAM-NL beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen. Het is daarmee een integraal duurzaamheidskeurmerk.

Op de investeringen in de nieuwbouw heeft Dynova voor EeStairs beroep gedaan op de regelingen Milieu-InvesteringsaftrekEnergie-InvesteringsaftrekInvesteringssubsidie Duurzame Energie en  Stimulering Duurzame Energieproductie.

Share this post: