De 3 belangrijkste dingen voor een goed datacenter: Design, design, design

Over de voortgang van DCValley;

Eind 2017 gaat de eerste schep de grond in voor DCValley. De eerste enthousiaste klanten zijn er en er vinden nog vele gesprekken plaats met geïnteresseerde afnemers. De reacties van ondernemers in de vallei-regio, (potentiële) afnemers uit binnen- en buitenland en ook branchegenoten zijn bijzonder positief.
Het idee voor het bouwen van een datacenter in het midden van Nederland op de grens van Ede en Veenendaal leeft al wat langer bij de initiatiefnemers van DCValley. Met dit datacenter willen wij bijdragen aan de kracht van de economie in deze al belangrijke en sterke regio. We zullen daarnaast ook een aanwinst zijn voor Nederland (en daarbuiten) als een interessante en centraal gelegen datacenter locatie. En niet op de laatste plaats: we gaan een faciliteit neerzetten waar hoogstaande techniek en diensten in combinatie met optimale energie-efficiëncy samen komen. Dit waren, zijn en blijven de doelstellingen van DCValley. Na een periode van grondig onderzoek, vele gesprekken met belanghebbenden, klanten, potentiële klanten en ook het optuigen van de organisatie rondom DCValley komt nu binnenkort het spannende moment dat we gaan beginnen met bouwen van het datacenter.

'Het gras' ligt er nu nog geduldig maar wel stil bij op BTA12.
Gras dc valley.jpg

 

Complexe gebouwen

Het zal geen verrassing zijn dat het bouwen van datacenters geen makkelijke bezigheid is. Een kantoorpand of flatgebouw bouwen is al complex genoeg en nu voegen we ook nog een grote hoeveelheid zware technische apparatuur, hoogspanningsinstallaties, grote generatoren, enorme batterijen, complexe beveiligingsmechanismen en andere voor data center specifieke zaken toe. Nu loopt Nederland voorop in de datacenter industrie en beschikken we gelukkig over uiterst capabele ontwerpers, aannemers en andere specialisten die al vaker met dit bijltje hebben gehakt. Maar hoe speciaal en complex het bouwen van een datacenter ook is, het is nu juist de fase ervóór die het succes van een datacenter maakt of breekt; de ontwerpfase.

De beste keuzes of de duurste fouten worden in de ontwerpfase gemaakt

Nog meer dan bij andere bouwprojecten is het juist deze ontwerpfase waar je veel meer tijd in moet steken waardoor uiteindelijk de bouw-, test- en opleverings-fases optimaal zullen verlopen. Start je te snel met bouwen op basis van een ontwerp waar je niet grondig genoeg in bent geweest dan heb je een grote kans op vertragingen tijdens de bouw, uitstel van de oplevering en, de grootste angst van elke datacenter professional, een slechte operatie. Na de bouw en tijdens de test- en overdracht fase erachter komen dat 'er iets aangepast' moet worden is voor datacenters in de regel een bijzonder kostbare en tijdrovende bezigheid. Met grotere en veel negatievere consequenties dan bij, bijvoorbeeld, een kantoorpand.

Het klinkt aan de ene kant zakelijk gezond en logisch dat je zo snel mogelijk wilt beginnen met bouwen. Aan de andere kant wil je zeker weten dat wát je bouwt op tijd klaar is, minimale (kostbare) problemen met zich meebrengt en je ook daadwerkelijk een datacenter oplevert dat doet wat het moet doen; zonder onderbrekingen of problemen klanten voorzien van maximale uptime en betrouwbaarheid. En dat begint dus bij een intensieve en grondige ontwerpfase.

Van oorverdovend stil naar luidruchtig in volle gang

Op 22 Maart dit jaar (2017) werd er door de initiatiefnemers van DCValley tijdens een persconferentie aangekondigd dat er dit jaar nog zou worden begonnen met bouwen. Na mijn aantreden in juli en diverse gesprekken met partijen uit de regio en ook ver daarbuiten heb ik onder andere besloten dat wij met elkaar opnieuw en wederom heel kritisch naar het ontwerp en de bouwplannen van DCValley kijken. Op zoek naar nog meer verbeteringen. Om nog efficiënter te bouwen. En zonder af te wijken van de oorspronkelijke doelstellingen zitten we nu op een koers richting een nog efficiënter en nog beter datacenter.

Bij DCValley hebben wij het geluk dat het ontwerpen, bouwen en beheren van hoogwaardige datacenters voor alle betrokkenen geen nieuwe activiteit is. We combineren jaren ervaring in deze industrie om volgend jaar een fantastisch gebouw te openen waar we allemaal trots op mogen zijn en wat gaat doen wat we hebben beloofd. We beseffen ons echter ook dat juist die belangrijke ontwerpfase, voor de buitenwereld, ook een hele stille fase is. Het werk vindt plaats in vergaderruimtes, achter computers en op tekentafels. En met diverse betrokkenen als partners, leveranciers, overheden en andere partijen. En terwijl er bijzonder hard gewerkt wordt aan precies dát ontwerp waar we naar op zoek zijn is het inderdaad wat aan de stille kant op 'het gras'. Maar als we dan eenmaal klaar voor de start zijn dan gaat het ook echt snel. Het gezegde 'een goede voorbereiding is het halve werk' is hier zeker op van toepassing.

Mijn doel is om, op deze manier, regelmatig een update van onze voortgang te geven. Vooral in deze 'stille' periode maar zeker ook tijdens de bouw en na de oplevering van DCValley. Uiteraard nodigen wij eenieder uit als u vragen heeft over onze onderneming. U kunt meer informatie vinden op onze website.

Vincent Wammes - Managing Director DCValley

 

Share this post: