ICT Campus: Andersom denken, andersom doen

Sjoerd C. Hania heeft 40 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Sinds 2008, ongeveer tegelijkertijd met het ontstaan van de economische crisis, is hij zich gaan afvragen hoe het mogelijk is dat Nederland in een opeenstapeling van crisissen terecht is gekomen. Zowel in de business als aan de sociale kant van de samenleving, en ook aan de politiek bestuurlijke kant is hij actief geworden. Hij is een groot voorstander van vernieuwing. Maar dat zal vooral gedragen en geïnitieerd moeten worden door het politiek bestuur in samenwerking met nieuwe business innovators. 

Sjoerd: ‘Over het algemeen hoor je overal het woord innovatie langskomen, behalve in het politiek bestuur. Daar verbaas ik mij over. Tijdens de afgelopen zes jaar heb ik honderden mensen en netwerken ontmoet. Veel van die mensen ben ik aan het verbinden met elkaar. Ik heb een visie ontwikkeld, maar de meeste mensen reageren daar sceptisch op en vinden dat ik te snel ga. Maar ooit krijgt een pionier misschien toch gelijk?’


Testcase
Sjoerd is nu aan het verbinden en aan het ontdekken op veel vlakken waar hij iets kan betekenen. Veenendaal is een mooie testcase om die visie uit te dragen. Want in Veenendaal kan er veel gebeuren, met name in het centrum bij de Brouwerspoort. Daar staan allerlei panden leeg zonder doeltreffende invulling. Er gebeuren geen of heel traag zichtbare dingen in de stad. Het is al bijna twee jaar geleden dat de Koningin in Veenendaal de laatste Koninginnedag vierde maar de schuttingen staan er nog steeds.

‘Veenendaal is eigenlijk een halve spookstad met zandgrachten.’

De ICT Campus komt in het gebouw van de Golf, net achter de McDonald’s, in Veenendaal. Sjoerd: ‘Dat is goed en dat moet ICT Valley vooral doen. Het is het invullen van leegstaand onroerend goed en daar ben ik groot voorstander van. Alleen vraag ik mij af of je alle leegstaande panden in het centrum van Veenendaal kunt invullen.’

Tien jaar geleden besloot Veenendaal te bouwen in de veronderstelling dat de panden snel gevuld zouden worden. De grote warenhuizen en winkels zouden vanzelf komen als de vierkante meters er waren. En dat terwijl er al tientallen jaren boeken werden geschreven over het feit dat winkelen steeds meer zou toespitsen op het internet. Eigenlijk was jaren geleden alles al bekend en toch besloot Veenendaal om meer panden te bouwen. Toen kwam de economische crisis en gaf iedereen die de schuld.


Volgende week deel 2 van het interview.

Share this post: