Seecr: Zo simpel mogelijk programmeren

Het is een van de grootste uitdagingen: complexe zaken eenvoudig maken. Dat is de ambitie van Seecr. Een klein ICT-bedrijf in Veenendaal dat landelijke systemen maakt die (aan de voorkant) eenvoudig zijn te gebruiken.

Ik maak kennis met Marjanne van Arendonk, die mij spontaan uitnodigt op het kantoor op een van de bedrijventerreinen in Veenendaal. De telefoonverbinding is slecht. Als ik haar opnieuw probeer te bellen, stelt ze voor dat ik langskom. “Dan kun je onze heerlijke koffie proeven." Dat is geen bluf. Iedereen bij Seecr kan professioneel barista-koffie bereiden. Het gesprek duurt nog maar kort als ik huiswerk krijg van Marjanne. “Als vertegenwoordiger van een ict-cluster moet je weten wat wordt bedoeld met agile en scrum." Later krijg ik nog meer termen te verwerken; de ICT wereld heeft haar eigen terminologie.

Seecr blijkt een bijzonder bedrijf. Slimme mensen die het zoeken en vinden van relevante informatie eenvoudiger willen maken. Daarvoor bouwt Seecr met open source software systemen voor de Koninklijke Bibliotheek, het onderwijs (Surfnet) en de wereld van het erfgoed (de Digitale Collectie).  Marjanne: “ Je kunt niet alles van te voren verzinnen.  Dat begint al op het niveau van de werkvloer. Seecr heeft vier stand-ups - korte, staande besprekingen - per dag. Daarin kunnen medewerkers vertellen wat ze doen en elkaar om advies vragen of tips geven.  De leercurve is daardoor steiler, de concentratie beter, en de oplossingen worden robuuster.”

Erik Groeneveld, één van de twee directeur-eigenaren introduceerde vijftien jaar geleden agile software ontwikkelen in Nederland.

“Mensen, en hun communicatie, staan centraal. Samenwerking met de klant en vertrouwen zijn belangrijker dan verslaglegging en documentatie. En als iets zich voordoet, wat een verandering van plannen vraagt, moet je daarop kunnen reageren. ” Voor Marjanne komt het neer op je gezonde verstand gebruiken en grootmoeders wijsheden in ere houden: ‘Waar de lippen werken, daar rusten de handen’, en ‘Twee weten meer dan een.’ Blijkbaar is agile minder moeilijk te begrijpen dan het woord doet voorkomen.

Ik ga op zoek naar stagiairs voor Seecr. Als me dat lukt, wordt Seecr lid van ICT Valley. Dat is een mooie deal. Hopelijk kan ik deze snel verzilveren.

Share this post: