Sharing Innovation: WUR over Wageningen Campus

Sharing Innovation wordt dit jaar georganiseerd door gemeente Veenendaal, Wageningen University and Research, Stichting ICT Valley en VNO NCW Midden. Het evenement vindt plaats op 6 april. Tijdens het evenement komen verschillende sprekers aan bod die iets vertellen over Big Data, Internet of Things of één van de subthema’s Blockchain en Food. In aanloop na dit evenement worden alle sprekers kort geïnterviewd. Vandaag de vijfde: Petra Caessens.

Petra Caessens is Manager Campus Ontwikkeling & Manager Shared Research Facilities bij Wageningen University & Research. Tijdens Sharing Innovation vertelt Petra over de ontwikkeling van Wageningen Campus. We gaan in gesprek met haar om te zien of zij al een tipje van de sluier van 6 april kan oplichten.

 

Wat is Wageningen Campus?

Wageningen Campus is gericht op ontmoeting en verbinding tussen kennisorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en startups. Op de fysieke campus bevinden zich een breed scala aan onderzoeksinstellingen (Wageningen Research & NIOO), onderwijsinstellingen (Wageningen University, Aeres), R&D-afdelingen van internationale bedrijven, MKB’ers en startups. Daarnaast zijn er veel faciliteiten en voorzieningen op de campus, zoals bedrijfsverzamelgebouwen, incubators, ontmoetingsplekken, sportvoorzieningen en onderzoeksfaciliteiten.

 

Wat kunnen toehoorders leren van uw verhaal?

“De belangrijkste les die ik zal delen is dat ontmoetingen de basis zijn om nieuwe samenwerkingen in gang te zetten,” vertelt Petra. “En dat is precies wat we doen met Wageningen Campus: we halen de drempels voor samenwerking weg. Alleen het samenbrengen van bedrijven door huisvesting is niet voldoende. Iedereen blijft toch druk met zijn of haar eigen dingen. Je moet mensen uit hun kantoren halen en de ontmoetingen echt faciliteren. Eén van de manieren waarop we dat doen is door het organiseren van bijeenkomsten, workshops, seminars maar ook lunchconcerten en kunstwandelingen. De ontmoeting wordt makkelijker wanneer mensen samen kunnen praten over een gemeenschappelijke interesse of ervaring.”

Petra vervolgt: “We helpen de bedrijven op de campus en de community rondom de campus met het toegankelijk maken van allerlei onderzoekfaciliteiten. Expertise en apparatuur kan namelijk erg duur zijn. Die barrière voor innovatie halen we weg. Het is weer een extra manier om elkaar tegen te komen en te leren kennen. Naast die onderzoekfaciliteiten hebben we natuurlijk nog veel meer faciliteiten op de campus, van de bibliotheek tot het Expat Center en van startup coaching tot het FabLab. Al die mogelijkheden stimuleren de ontmoetingen, samenwerkingen en innovaties.”

 

Waarom doet u mee aan Sharing Innovation?

“Laat ik voorop stellen dat het niet onze bedoeling is om alle bedrijven in Veenendaal voor huisvesting naar Wageningen en Wageningen Campus te krijgen. We willen wel graag de samenwerkingen verder ontwikkelen en stimuleren. We willen bezoekende bedrijven laten zien dat je met samenwerking meer kan bereiken. En doordat er steeds meer bedrijven, ook uit andere regios en internationaal, zich op Wageningen Campus vestigen is dit ook interessant voor bedrijven in de Food Valley Regio. Door deel te nemen aan netwerken en communities kom je dichterbij de kennis en contactpersonen die je nodig hebt voor vooruitgang,” besluit Petra.

 

>> Meld je nu aan voor Sharing Innovation! <<

Share this post: