Project met Internet of Things van start in het ICT LAB

Op maandag 11 september zijn een viertal studenten van de Hogeschool Utrecht, van start gegaan met een project rondom Internet of Things. Met deze nieuwe technologie ontstaan er mogelijkheden om de fysieke wereld (m.b.v. sensoren, regelaars én draadloze netwerken) via het Internet te verbinden met de bestaande digitale ICT wereld. 

Wat is het doel?

Bij de realisatie van een nieuw telecommunicatie netwerk is er altijd het kip-ei probleem: zonder netwerk geen nieuwe toepassingen, zonder (nieuwe) toepassingen geen nieuw netwerk. Om dit te doorbreken is besloten om in de FoodValley een proeftuin aan te gaan leggen waarin het IoT netwerk en de IoT toepassing hand in hand gaan. 

Projectaanpak

Het project is opgebouwd uit een drietal stappen:

  1. Er wordt een organisatie (bedrijf, school of instelling) benaderd die bereid is om een steunpunt voor het IOT netwerk op het eigen pand te plaatsen. De benodigde hardware wordt geleverd en i.o.m. de organisatie wordt vervolgens de installatie en aansluiting verzorgd.
  2. Samen met de organisatie worden vervolgens in een workshop, een aantal mogelijke toepassingen voor IoT bepaald. Er wordt daarbij gekeken naar haalbaarheid, planning en budget.
  3. Tenslotte wordt door de studenten een werkend prototype van één van deze toepassingen tegen kostprijs vervaardigd.

ICTLab4FoodValley

Het project gaat van start met studenten van de HU uit verschillende studierichtingen. Daar waar mogelijk zullen ook studenten van het Technova College (v.h. ROC A12) bij het project betrokken worden. De toepassing die d.m.v. een werkend prototype wordt gerealiseerd, zal een cross-sectoraal karakter hebben doordat de deelnemende organisatie meestal niet uit de ICT-sector zelf komt. Kortom, een project dat goed past binnen de ambitie van het ICTLab4FoodValley.

Things in the Valley

Things in te Valley is een projectinitiatief van iCr3ate | Digital Makers Lab om een open Internet-of-Things (IoT) netwerk te realiseren in de FoodValley. In dit kader vindt o.m. een road tour plaats langs diverse organisaties en investeert iCr3ate | Digital Makers Lab fors in het project. Het initiatief wordt ondersteund door o.a. de gemeente Veenendaal, Stichting ICT-Valley en Knooppunt Techniek.

Heeft u ook een project dat past binnen het ICTLab4FoodValley of wilt u daar eens met onze accountmanager over praten? Laat het weten via deze pagina.

Share this post: