Het einde van linux.bit.nl

Deze blog is afkomstig van de weblog van BIT en is geschreven door Teun Vink. 

In ieder wat groter netwerk zijn ze wel te vinden: machines die al jaren bestaan, niemand meer precies van weet wat ze doen en waar iedereen het liefst met een grote boog omheen loopt uit angst dat als hij er wat te lang naar blijft kijken er iets mis gaat met de machine. Ook BIT had zo’n machine, ‘linux.bit.nl’ geheten. Het moet ergens in 1997 geweest zijn dat de machine geinstalleerd is. Als ik verhalen van oud-collega’s mag geloven is dit niet door een BIT-medewerker gedaan maar door een extern bedrijf omdat BIT te weinig kennis van het besturingssysteem Linux had. Er kan gelukkig veel veranderen in de loop der jaren

Zo’n 16 jaar geleden werd linux.bit.nl dus geinstalleerd met Debian 1.2 (codenaam: ‘rex’). Het was toen een machine die veel belangrijke taken voor BIT uitvoerde: DHCP-server, beheer van mailconfiguraties, FTP-server voor websites en nog veel meer. De laatste jaren was linux.bit.nl alleen nog maar Radius authenticatieserver voor een aantal diensten, de rest van de functies was inmiddels door andere servers overgenomen. Toch draaide er om allerlei redenen nog steeds die stokoude Debian-versie op de machine en na al die jaren was upgraden van de machine onmogelijk geworden. Uiteraard waren er wel diverse soorten maatregelen genomen om de machine te beschermen in de vorm van firewalls en accesslists. Ook was het in de loop der jaren wel een aantal keren nodig om hardwareonderdelen te vervangen.

linux.bit.nl

Een paar maanden geleden vonden we het toch echt tijd worden dat de machine ook zijn laatste taken kwijt zou raken en is een migratie van de overgebleven diensten uitgevoerd. Op 10 januari was het dan echt zover en is linux.bit.nl definitief uitgezet. Na zoveel jaren trouwe dienst had linux.bit.nl wel een mooi afscheid verdiend. Daarom hebben we al onze oud-collega’s uitgenodigd om dat moment met ons te delen.

En afgelopen vrijdag was het dan zover: in het bijzijn van vele (oud-)collega’s hebben we een laatste groet gebracht. Nadat iedereen nog even een laatste blik kon werpen op de machine was het tijd om, geinspireerd op de film Office Space, de machine echt voorgoed naar de eeuwige jachtvelden te helpen.

Met hulp van wat brandbare materialen en onder het toeziend oog van een BHV’er metlinux fik 150x150 blusmiddelen werd op een grasveldje de laatste frustratie botgevierd op het levenloze chassis. Binnen korte tijd was de machine uitgebrand en was er slechts een hoopje gekromd metaal over. Het frontje van linux.bit.nl heeft nu een prominente plaats gekregen in het BIT Museum maar stiekem leeft linux.bit.nl nog een klein beetje voort: voordat we de machine uitzetten en de disks wisten hebben we nog een disk-image ervan gemaakt zodat linux.bit.nl nog als virtuele machine te starten is. Helaas is het ons tot nu toe nog niet gelukt een goed startend VM te maken: de linux 2.0.35 kernel heeft wat moeite met die nieuwerwetse hardware 

Al met al was dit een waardig afscheid van een machine die langer gewerkt heeft dan vrijwel alle medewerkers van BIT, en een dergelijk afscheid is een leuke gelegenheid om (oud-)medewerkers weer eens terug te zien.

Share this post: