Nieuw initiatief in Veenendaal biedt studenten en werkzoekenden unieke werk-projectervaring

Door: Boudewijn van Achter 

NL Innovators start met een eigen vestiging in Veenendaal. Enno Meines en Jos van Garderen slaan de handen ineen om dit van oorsprong Groningse initiatief binnen Veenendaal van de grond te krijgen. Zij gaan ideeën,  zowel nieuwe diensten als producten,  door multidisciplinaire teams van 5 studenten en werkzoekenden concreet laten onderzoeken en ontwikkelen. Dit met een doorloop tijd van 4 weken.

De Innovator, de man of vrouw achter het idee, blijft altijd eigenaar. Hij/zij  houdt wekelijks de vinger aan de pols en maakt van dichtbij mee, hoe het oorspronkelijke idee via een solide businessplan verder wordt uitgewerkt en grotendeels gerealiseerd. Dit kan betrekking hebben op een benchmark (vergelijkend onderzoek), het vervaardigen van een prototype, of een echte marktlancering.

 

Enno Meines heeft momenteel zijn handen vol aan het voeren van gesprekken met allerlei partijen die betrokken zijn bij innovaties. Dit zijn ideeënmakers maar ook degenen die stageplaatsen en of werk  kunnen aanbieden aan studenten en werkzoekenden. Jos van Garderen is zijn rechterhand. Enno komt oorspronkelijk uit het onderwijs en weet goed waar jonge mensen, maar ook mensen met eerdere werkervaring, behoefte aan hebben. Hij was de man die eerder in Veenendaal  een Broedplaats opzetten, waar ZZP –Valley uit voort gekomen is.

Jos van Garderen is interim manager en zelfstandig Ondernemer. Hij komt uit de Zorg en heeft met zijn gezonde en kritische kijk op zaken een belangrijke rol voor wat betreft het in balans houden van plannen, structuren en resultaten.

 

Scrumaanpak

De multidisciplinaire teams gaan in de 4 weken dat zij samen samenwerken, deel uitmaken van een stafteam  of van het ontwerpteam. Beide groepen wordt geleerd, planmatig, gestructureerd en resultaatgericht te denken en te werken. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan creatief denken en handelen. Wat behandeld wordt zijn thema’s als:  kijk eens op een andere manier,  ga voor meerdere oplossingen, open andere deuren, bewandel andere wegen.

Iedere morgen start met een “scrumsessie”. Iedereen haakt dan  in en vertelt elkaar: waar staan we, wat gaan we doen, wie doet wat, waar kunnen we met elkaar op rekenen voor wat betreft het resultaat voor deze week.

 

Bevlogen mensen behalen goede resultaten

Dat dit initiatief een goede basis is tot succes, blijkt uit de eerste resultaten in Groningen behaald.

  • Transport Index is een concept voor vervoerders en transportinkopers om informatie uit te wisselen. De informatie komt terecht in een index waarin bedrijven kunnen aflezen hoe zij scoren ten opzichte van andere bedrijven op het gebied van prijs en kosten, zoals de kosten van brandstof en de efficiëntie in het algemeen. De index dient middels benchmarking als vergelijkende analyse voor bedrijven, zodat zij zichzelf kunnen verbeteren. Het dient tevens als een analyse van prijs- en kostenontwikkelingen in de transportsector.
  • Momenteel wordt olie verwijderd van het strand door shovels te gebruiken die het olie van het strand af scheppen, op deze manier gaat er erg veel zand verloren en ook kost het erg veel mankracht om olie op deze manier te verwijderen. De kosten zijn erg hoog, er kan dan gedacht worden aan bedragen van €1.000.000 per kilometer. 
    Door de Rebeacher te gebruiken kunnen deze kosten aanzienlijk worden gedrukt. De Rebeacher is een stuk efficiënter en sneller. Er kan met een snelheid van +- 8 kilometer per uur over het strand worden gereden en alleen de toplaag van het zand wordt verwijderd waardoor alleen het zand met olie wordt verwijderd. Wat ook een voordeel is, is dat doordat er minder zand wordt verwijderd dit ook niet hoeft te worden afgevoerd, wat aanzienlijk de kosten drukt.
  • Bij het zorgplatform zijn verschillende sensoren geïnstalleerd bij iemand thuis in combinatie met beeldcommunicatie. Hier bij waakt het zorgplatform over de bewoner. Wanneer er iets gebeurt met bewoner, gaat er een automatische melding van systeem naar de mantelzorg, zodat deze de bewoner kan gaan helpen. Bijvoorbeeld: wanneer de bewoner valt, detecteren de sensoren dit en wordt meteen de zoon die als mantelzorger functioneert (in dit voorbeeld) gebeld door het systeem, hierdoor kan de zoon naar zijn moeder om haar te helpen.
  • Baking Bread is een idee van een van de stagiairs bij NL Innovators. Patrick Haywood doet Small Business en Retail en is van Duitse afkomst. Als buitenlandse student is het niet makkelijk om hier een bijbaan te vinden en ook krijgt Patrick geen studiefinanciering zoals Nederlandse studenten, daarom kwam hij met het idee om zelf een bedrijfje te beginnen: een voordelige broodjesservice voor studenten.
    Binnen zijn stage heeft Patrick de ruimte gekregen om dit idee als project in te brengen en heeft hij 4 weken de tijd om zijn broodjesservice op te zetten.

Wat levert 5 maanden samenwerken met NL Innovators in de praktijk  op?

Studenten uit de teams melden spontaan dat zij vooral hebben kunnen werken aan hun zelfvertrouwen. Door binnen een blok van 4 weken aan een concrete opdracht te werken, leer je je energie te richten, met anderen samen te werken, je geest open te stellen en resultaten te bereiken.  Het is gewoon cool om aan innovaties mee te werken van idee tot aan concept. Van fuzzy, front end tot aan Innovation.

Voor ZZP-ers en het Bedrijfsleven geldt dat zij een mix van jonge mensen en rijpe mensen voor hun idee de nodige desk research kunnen laten doen, plannen voor investeerders kunnen laten opstellen, enquêtes en veldinterviews kunnen laten houden, prototypes kunnen laten bouwen.

 

NL Innovators heeft duidelijk toegevoegde waarde voor diverse marktpartijen.

Het interessante aan NL Innovators is dat zij van toegevoegde waarde zijn voor MKB- ondernemers, ZZP-ers, Studenten en mensen die al langere tijd een nieuwe baan zoeken. Zij komen terecht in een inspirerende omgeving, waarin zij aandacht krijgen, aan projecten kunnen werken, nieuwe contacten/netwerken kunnen leggen, maar vooral kunnen delen nemen aan innovatie, inspiratie en succes. 

Kortom Veenendaal wordt rijker op gebied van Innovatie en Werkgelegenheid.

Meld je aan via www.nlinnovators.nl of neem contact op met Enno Meines tel 06-55104501

Share this post: