Vorige week kon u het tweede deel lezen van het interview met Sjoerd C. Hania. Vandaag gaan we verder met het derde deel.
Heel Veenendaal zou eigenlijk een campus moeten zijn. Eén gebouw kan heel goed dienen als facilitair gebouw van de campus. Verder moeten we gebruik maken van alle mogelijkheden die Veenendaal te bieden heeft.
Bijvoorbeeld poppodium Escape op de J.G. Sandbrinkstraat. Het staat leeg en niemand weet een goede bestemming voor het gebouw. ‘Ik zou er een Seats2Meet van maken, een plek om mensen te ontmoeten en te netwerken. Escape is daar een perfecte plek voor vanwege de ligging. Daar willen studenten zitten, want daar is de dynamiek en willen ze echt wat leren. Maak, na de lagere schooltijd in de wijken, het centrum van Veenendaal voor de tiener boeiend en bloeiend met nieuw MBO/HBO onderwijs. Na het werk willen ze gewoon een biertje kunnen drinken en dat kan bij de cafés die ernaast staan’, vertelt Sjoerd. Volgens hem trekken studenten in Nederland weg uit de dorpen en richting de grote steden. Dat heet urbanisatie. Zij gaan naar de steden vanwege de gezelligheid en dynamiek. Creëer een volledige mini-grote-stad van Veenendaal. ‘Klein is het nieuwe groot’ is een slogan van de Triodos bank. We moeten nu handelen nu Veenendaal bezig is haar centrumplannen waar te maken.
‘Na het werk willen studenten gewoon een biertje kunnen drinken.’
Sociaal ondernemerschap
Sjoerd: ‘Als je een Seats2Meet creëert in Escape voor de groeiende groep ZZP’ers, kunnen studenten daar ook gebruik van maken. De gemeente is bezig om bij alle ruimtes meer sociaal ondernemerschap toe te laten. De Escape staat leeg, de Lampegiet is alleen ’s avonds gevuld, de Muzen staat leeg en in de Cultuurfabriek willen ze ruimtes verhuren. Als je andersom gaat denken, waarom zou je dan niet de colleges Maatschappijleer in het gemeentehuis laten plaatsvinden? Waarom moet dat in een traditioneel schoolgebouw? Ik ben een voorstander van multifunctioneel gebruik van alle ruimtes. Als er goede docenten met meesterschaptitels of een bekende professor aan het woord komt in de Lampegiet, kunnen studenten met hun smartphones er snel achterkomen wie waar wanneer is. Als dat past in de uitdaging van hun ontwikkeltraject zit die zaal zo vol met 500 geïnteresseerde studenten. Mijn visie is dat je wel een ICT Campus mag creëren, maar doe dat in het centrum. Je hebt daar de vernieuwing die al is ontstaan en maak dat reëel.’ Op die manier kun je dus van heel Veenendaal een campus maken. Daar doe je de horeca een plezier mee, creëer je dynamiek in het centrum en je speelt in op de tijdsgeest van dit moment. Na het leren komt werken en volgens Sjoerd werkt dat hetzelfde. Er is een nieuw ondernemerschap aan het ontstaan. Sjoerd ziet de aansluiting van Seats2Learn via Seats2Meet naar Seats2Work. Die aansluiting is ook nodig met het wegvallen van de traditionele instituties zoals het arbeidsbureau. Ook hiervoor weer een mooi voorbeeld met het nieuwe win-win-cafe van Ria Brinkhuis in de Scheepjeshof bij NLinnovators. Een proces van leren via ontmoeten naar werken, wellicht zelfs wel een leven-lang-leren.
Met tientallen deskundigen uit het bedrijfsleven en ook politieke partijen heeft Sjoerd de afgelopen maanden al expeditie rondjes in Veenendaal gewandeld. Een landelijke politicus gaf aan dat voor dit soort ideeën en projecten er miljoenen euro's in Brussel beschikbaar zijn en dat geld aangevuld met de financiële mogelijkheden van de gemeente maakt van geld dus geen probleem. Wat zou het mooi en wenselijk zijn als deze plannen bij de nieuwe collegevorming mee worden genomen.
‘Financieel barrières hoeven er op voorhand niet te zijn.’
Volgende week deel 4 van het interview.
Gerelateerde blogs
Word lid van
ICT Valley
Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.
Schrijf je in