Succesvol ICT ontwikkelen over de grens.

Richtlijnen voor offshore ontwikkeling. (4/5)

Deze blog is geschreven door Edwin Zuijdendorp, Directeur Global IT support Ukraine (www.gisua.com), Global IT support Ukraine is al 12 jaar NearShore leverancier vanuit de Oekraïne en voorziet Nederlandse bedrijven van hoogwaardige ontwikkelteams.

Niet alleen in Nederland, maar op veel meer plaatsen in de wereld zitten interessante ICT professionals. Deze experts kunnen Nederlandse bedrijven aanvullen op kennisgebieden waarvoor in Nederland minder specialisten te vinden zijn of waarvoor de kosten van Nederlandse ICT professionals te hoog zijn.

Zelf werk ik al meer dan 10 jaar samen met ICT professionals uit de westelijke kant van Oekraïne. De kennis, kwaliteit en werkmentaliteit zijn uitstekend, terwijl de kosten lager zijn dan in Nederland. 

foto 1   blog 4 EZ 

Deze voordelen komen alleen tot hun recht als
1) het team van ICT professionals de juiste aansturing op afstand krijgt
2) de documentatie goed wordt opgebouwd
3) men elkaar begrijpt.

In een vijfdelige blogreeks vertel ik u alles over het succesvol implementeren van ICT over de grens.
In deze vierde blog leert u “waarom u nooit moet uitbesteden”.

Uitbesteden is geld weggooien!

Een offshore team komt het best tot zijn recht als deze onderdeel is (of gaat worden) van de organisatie. Niet alleen op projectbasis biedt dit voordelen, het draagt bij aan de waarde van het bedrijf in zijn geheel. Immers is de waarde van elke organisatie gebaseerd op kennis en productiecapaciteit.

Voor vrijwel elke organisatie geeft softwareontwikkeling het bedrijf een betere concurrentiepositie door het versterken van schaalbaarheid en het verhogen van de efficiëntie. Het ontwikkelen van software is strategisch. Projecten zijn niet losstaand, maar onderdeel van een doorlopend gevecht om de ontwikkelingen op de markt te volgen of zelfs voor te blijven.

De kennis van uitbestede projecten gaat verloren na afloop van het project, terwijl voor nieuwe projecten nieuwe teams moeten worden opgestart. Oftewel: dit is totaal niet efficiënt!

Een eigen team is de oplossing, zeker als de kosten van dit team relatief laag liggen door gebruik te maken van offshore mogelijkheden. Het eigen team kan doorlopend blijven werken aan projecten, en kan daarmee de ICT toekomst van de onderneming veilig stellen.

Hoe maak ik een eigen team “eigen”? 

Een eigen team wordt onderdeel van de eigen organisatie als de communicatie tussen projectleider en teamleider optimaal verloopt.

 foto 2   blog 4 EZ

 

 

 

 

 

Voor het management is het belangrijk om de juiste projectleider te kiezen en deze de juiste opdracht te geven. De projectleider moet samen met de buitenlandse teamleider de spil en motivator zijn van het softwareproject en de beheerder van planning en budget:

  • De Nederlandse projectleider en de buitenlandse teamleider zijn de spil van het project. Zij moeten elkaar en het project zeer goed begrijpen;
  • Alles moet in het Engels gedocumenteerd worden en ook de communicatie is in het Engels
  • De projectleider is de vertaler van de eisen en wensen van de klant;
  • De teamleider stuurt het ontwikkelteam aan en bewaakt de planning aan de kant van de ICT professionals;
  • Als projectleider moet je zoveel mogelijk uitbesteden, ook voorstudietrajecten of het bouwen van documentatie.

Als beheerder van de planning en het budget heeft de projectleider een sterke positie. Natuurlijk is hij afhankelijk van “zijn” mensen in het buitenland, maar deze afhankelijkheid kan niet worden gestuurd door enkel en alleen kosten te fixeren. We moeten het zoeken in betrokkenheid en werkbare opdeling in projecten zoals werken met sprints.

Zorg dus voor een communicatief sterke projectleider met gevoel voor prioriteiten.

 

Share this post: