Vertrouwen is goed, controle is beter

Het is vaak een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen bijvoorbeeld op de mensen waar je mee werkt, op de apparaten die worden gebruikt, op je kennis.

Een werkgever dient vertrouwen te hebben in zijn personeel, maar dient ook te controleren. Dat voorkomt dat er ongewenste situaties ontstaan. Zoals bijvoorbeeld een disfunctionerende medewerker. Dan moet worden ingegrepen.

Daarom worden er eisen gesteld aan medewerkers die zij moeten naleven in onder andere arbeidsovereenkomsten en functietaakomschrijvingen. Een goede werkgever voert functionerings-/beoordelingsgesprekken. Dat is ook voor de medewerker in kwestie prettig omdat die zo weet waar hij/zij aan moet voldoen.

De meeste werkgevers vertrouwen hun personeel. Dat ook medewerkers vertrouwen is een feit.

Ze vertrouwen bijvoorbeeld op de apparaten waar ze mee werken.

Een pakketbezorger bijvoorbeeld moet na aflevering (de barcode op) het pakket scannen. Dat doet de medewerker die bewuste dag ook en hij gaat verder met zijn route. Vervolgens merkt de medewerker dat het apparaat dat hij vertrouwde niet heeft gewerkt (de controle). Hij gaat direct terug naar het bedrijf waar hij het pakket heeft afgeleverd. Na een aantal pogingen waarbij de medewerker het bedrijf verlaat om direct weer terug te keren, doet het apparaat het wel.

Overdreven? Welnee, de medewerker realiseert zich dat zijn werkgever moet kunnen aantonen dat het pakket is afgeleverd en dat hij daarvoor als medewerker dient te zorgen. Dat zijn de eisen die aan de medewerker zijn gesteld en daar moet hij aan voldoen.

Goed werkgeverschap en goed werknemerschap gaan dan hand in hand.

Kortom, vertrouwen is goed, controle is beter!

 

Deze blog is geschreven door Annette Wolters-van Soest, advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Wolters te Veenendaal. Zij is gespecialiseerd in Arbeidsrecht en ook in Ondernemingsrecht en Contractenrecht. Grofweg gezegd helpt Advocatenkantoor Wolters ondernemers en particulieren bij ontslag en contract door juridisch advies te geven en procedures te voeren. Voor meer informatie kunt u de volgende website bezoeken: http://www.advocatenkantoorwolters.nl.

 

 

 

Share this post: