Nieuw trendrapport: ICT, kennis en economie 2014

Het ministerie van Economische Zaken, TNO en het CBS hebben kortgeleden een nieuwe versie van hun ICT trendrapport uitgebracht.

ICT, kennis en economie 2014 beschrijft uitgebreid hoe personen en bedrijven ICT gebruiken. Ook andere aspecten van de kenniseconomie, zoals R&D en innovatie, komen uitvoerig aan bod. Historische trends en vergelijkingen met andere landen zorgen voor een scherpe duiding van de cijfers. De vele grafieken en tabellen maken de publicatie een toegankelijk en volledig naslagwerk.

Uit de gepresenteerde cijfers, die deels van TNO afkomstig zijn, blijkt dat steeds weer nieuwe technologische toepassingen hun weg vinden en bestaande verdwijnen. Apparaten zoals tablets en smartphones worden steeds geavanceerder. In 2013 had 69 procent van de bevolking een mobiele telefoon met internet. In 2005 was dat nog maar weggelegd voor één op de acht landgenoten. Bedrijven spelen in op de snel groeiende technologische mogelijkheden en optimaliseren productieprocessen via ICT. Uit onderzoek van het CBS – mede dankzij aanvullende bijdragen van het Ministerie van Economische Zaken – blijkt dat ICT als productiefactor een bijdrage levert aan het economisch herstel. Nieuwe producten komen daarnaast beschikbaar dankzij mobiel internet en het belang van e-commerce is meer dan verdubbeld sinds 2000.

Een greep uit de cijfers (algemene trends):

  • In 2013 was 4,4 procent van de Nederlandse bedrijven actief in de ICT-sector. In 2007 was dit nog 3,6 procent. Het aandeel van de ICT-sector is dus flink gegroeid.

  • In het vierde kwartaal van 2013 stonden in Nederland 6 500 ICT-vacatures open. Dit waren er bijna 400 minder dan in het vierde kwartaal van 2012 (–5,6 procent). Het totale aantal vacatures daalde in dezelfde periode met 4,1 procent.

  • In 2011 investeerden Nederlandse bedrijven en overheden 2,4 procent meer in ICT-kapitaal dan in 2010. In totaal investeerden zij 13,9 miljard euro in ICT-kapitaal in 2011. De ICT-investeringen maakten daarmee 13 procent uit van de totale investeringen in Nederland.

  • Het mobiele dataverkeer is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In de eerste helft van 2008 omvatte het totale mobiele dataverkeer in Nederland 342 terabyte. In dezelfde periode van 2013 was dit gestegen naar bijna 14 duizend terabyte.

  • Het aantal verstuurde sms-berichten nam af van 4,3 miljard in 2012 naar 2,8 miljard in 2013. Het aantal belminuten schommelt de laatste vier jaar rond de 11,4 miljard. Vooral de sms-berichten maken plaats voor dataverkeer via internettoepassingen zoals WhatsApp, Facebook en Twitter.

  • Internet is ook belangrijk als informatiebron. Negen van de tien internet-gebruikers hebben in 2013 online informatie over goederen of diensten opgezocht.

  • In Nederland heeft 78 procent van de 16- tot 75-jarige internetters in 2013 online gewinkeld. Daarmee behoort Nederland tot de groep landen met relatief veel e-shoppers.

ICT trends voor bedrijven

  • In 2013 gebruikte 68 procent van de werknemers geregeld een computer voor het werk. Het aandeel werknemers dat internet gebruikt voor het werk bedroeg 61 procent.

  • Steeds meer bedrijven ondersteunen telewerken. In 2013 was het aandeel in Nederland 64 procent. Van alle werknemers kan 25 procent telewerken; in 2003 was dit nog maar zeven procent van de werknemers.

  • In 2013 had 84 procent van de Nederlandse bedrijven een eigen website. Nederland scoort aanzienlijk hoger dan het EU-gemiddelde, dat 73 procent bedroeg.

  • In 2013 gebruikte 50 procent van de bedrijven ten minste één vorm van sociale media. Dit is ruim boven het EU-gemiddelde van 30 procent.

  • Zowel het aantal bedrijven dat gebruik maakt van ERP- als van CRM-software lag in 2013 acht procentpunten hoger dan in 2012.

  • In 2012 verzond een op de drie bedrijven elektronische facturen naar zakenpartners. Zeven op de tien bedrijven ontving elektronische facturen.

  • In 2000 werd zes procent van de totale omzet van bedrijven in Nederland via e-commerce behaald. In 2012 was dit 13 procent. In de EU werd gemiddeld 14 procent van de bedrijfsomzet via e-commerce geboekt.

Verder zijn er nog enorm veel meer cijfers beschikbaar over technologische ontwikkelingen en R&D. U kunt het trendrapport gratis downloaden als pdf of epub bestand, of een papier versie bestellen via de website van het CBS.

Share this post: