Help! Pikken robots onze banen in?

roboticaDe komende weken kunt u toeleven naar het evenement Sharing Innovation – Smart Industry en de Wageningen UR. Op dit event maakt u kennis met onderzoekers en ondernemers die trends en ontwikkelingen op het gebied van Robotica, Big data en Consument & ICT delen. Iedere week zullen er 1 of meerdere blogartikelen verschijnen waarin een onderwerp van één van de sprekers wordt toegelicht. Wilt u weten wat er speelt op het gebied van Robotica en Big data en vooral wat dit voor u als ondernemer en consument gaat betekenen? Mis de blogs dan niet!

Vandaag trappen we af met Gert Kootstra. Gert is onderzoeker, heeft een achtergrond in kunstmatige intelligentie en schreef voor zijn promotie een proefschrift met als titel: Visual Attention and Active Vision: from natural to artificial systems. Na veel academisch onderzoek naar robotica en de toepassing hiervoor in o.a. het huishouden in Nederland en Stockholm, zocht Gert meer toepassing. Zo is hij drie jaar geleden in Wageningen terecht gekomen.

PicknPack: Robotisering in voedingsmiddelenindustrie

Het onderzoek dat Gert inmiddels bij het research centrum van Wageningen uitvoert, richt zich op robotica met toepassing in de Agro-Food sector. Een belangrijk project waar Gert bij betrokken is, heet PicknPack. Het doel hiervan is om een flinke stap te zetten richting grootschalige robotisering van de Europese voedingsmiddelenindustrie. Dat is gunstig voor de portemonnee van bedrijven en dus voor de concurrentiepositie.

Nu nog zijn er veel mensen aan een lopende band nodig om vers en bewerkt voedsel te inspecteren, sorteren en verpakken. In tegenstelling tot een robot houden zij dat niet 24 uur per dag vol. Robots hebben bovendien het voordeel dat zij ook bij lage temperaturen hun werk kunnen doen, waardoor het voedsel langer houdbaar blijft. Daarnaast leveren robots constantere output dan mensen, hebben zij een objectieve waarneming en hebben zij een voordeel op het gebied van hygiëne. Bij een robot is het bijvoorbeeld niet de vraag of hij zijn handen wel heeft gewassen na een bezoek aan het toilet.

Bovendien is het lastig om überhaupt nog werknemers te vinden voor dit werk. Geschat wordt dat over 10-20 jaar er geen medewerkers meer beschikbaar zijn voor bovenstaande werkzaamheden. Het onderzoek naar de inzet van robots in de voedingsmiddelenindustrie is dus zeer noodzakelijk.  

Naast de voordelen van robots, hebben de bestaande robots echter een belangrijk nadeel: ze zijn nogal rigide. Om bijvoorbeeld over te schakelen van appels naar mango’s, moet zo ongeveer de hele productielijn omgebouwd worden. PicknPack moet leiden tot een prototype van een flexibele robot die allerlei producten aan kan en die deze producten vervolgens in allerlei typen bakjes kan verpakken. Een deel van het project richt zich op het toevoegen van informatie over het individuele product op de verpakking. Denk aan een zeer exacte houdbaarheidsdatum of aan informatie over de herkomst van het product.

Een andere ontwikkeling waar PicknPack aan werkt, is het vaststellen van de kwaliteit van producten m.b.v. robotica. Zo wordt er met partners gewerkt aan een sensormodule die de kwaliteit van producten kan vaststellen. Mensen kunnen producten bekijken en constateren dat het kwalitatief niet in orde is. PicknPack ontwikkelt een module die niet alleen met visuele sensoren producten beoordeeld, maar ook met infrarood en röntgenstraling. Dit geeft vaak een veel vollediger beeld van de kwaliteit van producten dan door alleen te beoordelen op het visuele aspect.

Bedrijfsleven heeft belangrijke rol

Gert geeft aan hoe belangrijk de rol van het bedrijfsleven is in de ontwikkeling van en het onderzoek naar robotica. Onderzoekers bestuderen de mogelijkheden en beperkingen van robots en adviseren over de inzet ervan. Ondernemers zijn nodig om de stap te maken naar een volledig markt-klaar product. Bedrijven in de ICT, machinebouw en/of robotica zijn een belangrijke samenwerkingspartner voor de onderzoekers.

Van boerderij tot bord

Gert licht op 11 november ook toe dat de Wageningen UR onderzoek doet naar de inzet van robotica op verschillende plekken in de keten, van boerderij tot bord. Door onderzoek te doen in de gehele keten, kunnen verbanden worden gelegd. Door data uit te wisselen kan bekeken worden hoe processen in het begin van de keten uiteindelijk gewaardeerd worden. Hier komen echter wel ethische en juridische aspecten om de hoek kijken. Wie is eigenaar van de data en wil iedereen alles prijsgeven?

 

Meld mij nu aan Graag spreek ik Gert Kootstra

Share this post: