Technologische ontwikkelingen geven vaak déjà vu gevoel

Vandaag staat centraal in het blogartikel: Eldert van Henten. Hij is werkzaam als groepsleider bij de Farm Technology Group van Wageningen Universiteit. Hij leidt studenten op en begeleidt onderzoeken van promovendi. The Farm Technology Group richt zich op het verbeteren, goed benutten en verspreiden van technologie in primaire agrarische productieprocessen. Dit met als doel om de behoeften van de mensheid en de natuur op een duurzame manier te vervullen. Dit doen zij door kennis, methoden en instrumenten van technische wetenschappen te combineren met die van biologische, milieu, landbouw en sociale wetenschappen. 

Zelfrijdende voertuigen in Gelderland

Eldert zal 11 november iets vertellen over de WEpods. Dit zijn zelfrijdende voertuigen die tussen Station Ede-Wageningen en Wageningen University and Research center (WUR) gaan rijden. De naam WEpods is overigens makkelijk uit te leggen: WE staat voor Wageningen en Ede en voor iedereen (we) die bij het project betrokken is: de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners, de gebruikers etc. WE duidt aan dat ze het samen doen en dat ze trots kunnen zijn op wat ze met elkaar ontwikkelen. Een pod is een (klein) automatisch voertuig of een omhulsel voor kostbare inhoud.

Het gaat bij deze pilot vooral om kennisontwikkeling. De pilot levert geen kant-en-klaar systeem op, maar een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen die samen automatisch rijden een stap dichterbij brengen.

Wat ruimtevaart en de agrarische sector met elkaar te maken hebben

Wat heeft dit nu met de agrarische sector te maken? Daar is Eldert heel duidelijk in. De technologie die nodig is voor het besturen van een voertuig in het verkeer zal niet veel afwijken van de technologie die nodig is voor het besturen van een robot in een kas of een trekker op het veld. Eldert is hier erg uitgesproken in. Hij merkt veel vaker dat er op het gebied van technologische ontwikkelingen meer sectoroverstijgend gedacht moet worden. Steeds als hij congressen op het gebied van akkerbouw, veehouderij en glastuinbouw bijwoont, bekruipt hem een déjà vu gevoel. “Hadden jullie niet bij je buren kunnen kijken?”, spookt dan door zijn hoofd. Veel sectoren vinden het wiel opnieuw uit, terwijl ze veel beter gebruik kunnen maken van de kennis uit andere sectoren.  

Een voorbeeld van een sectoroverstijgende oplossing is het promotieonderzoek van Eldert zelf. Hij deed onderzoek naar het economisch optimaal besturen van het kasklimaat. De benodigde technologie om dat vraagstuk op te lossen was afkomstig uit de ruimte- en luchtvaart. Eldert had deze oplossing nooit kunnen bedenken door enkel kennis uit het eigen domein te gebruiken. Een nuance die Eldert aanbrengt is dat juist specifieke kennis uit het domein ook zeer belangrijk is, omdat een oplossing anders niet naadloos aansluit bij de agrarische praktijk.

Een pleidooi voor sectoroverstijgende oplossingen, dus. Wilt u dit niet missen? 

Meld mij nu aan Graag spreek ik Eldert van Henten

Share this post: