Met een druk op de knop een aardappelperceel besturen? De behoefte van een gewas per plant bekijken in plaats van iedere hectare hetzelfde behandelen? Precisielandbouw maakt het mogelijk. Tijdens Sharing Innovation – Smart Industry en de Wageningen UR vertelt Corné Kempenaar, senior onderzoeker bij Wageningen UR en specialist in plant research, meer over Akkerweb en precisielandbouw.
Al vijftien jaar houdt Kempenaar zich bezig met de koppeling van big data aan de juiste kennis en handelingen: “Met precisielandbouw krijgen planten en dieren een nauwkeurige behandeling op de kleinst mogelijke schaal. Als teler behandel je niet meer een compleet veld, maar bekijk je de noden per vierkante meter – of zelfs per plant.”
Satellieten in de landbouw
Hoe staat het gewas erbij? Gaat het goed, of blijft het achter in groei? Bepaalde zaken worden vanuit de satelliet of andere sensorsystemen bekeken. “Wat we onderzoeken is, wat ze noemen, beslissingsonderzoekende systemen voor real-time data,” vertelt Kempenaar. “Of het nu gaat om gewasbescherming, bemesting of irrigatie van gewassen: data uit sensoren koppelen we aan wat de boer of teler nu zou moeten doen.”
Het voordeel van deze nieuwe manier van werken is, naast gemak, de besparing aan input. Zo hoeft de boer of teler minder in te slaan qua meststoffen en bestrijdingsmiddelen, omdat hij veel gerichter werkt. Normaal gesproken koop je in op basis van wat je denkt nodig te hebben, maar dat hoeft niet meer. En doordat je pleksgewijs het hele groeiproces optimaliseert, kun je hogere opbrengsten behalen. Daar staat tegenover dat je duurdere systemen nodig hebt om dat uit te voeren. Bij dat systeem hoort ICT, waarbij een teler al zijn gegevens kan bekijken.
Met een druk op de knop
Dat brengt ons op Akkerweb, het open source platform voor precisielandbouw. “Binnen de precisielandbouw zie je een doorvertaling van de big data die binnenkomt naar management. Bij de oprichting van Akkerweb, drie jaar geleden, zijn een aantal bedrijven betrokken. Een heleboel data wordt snel gekoppeld aan de kennis die voor handen is en de telers. Boeren vinden in dit platform allerlei apps die hen helpen bij het plannen van bodembewerking, gewasverzorging en oogst; waardoor het met een druk op de knop mogelijk wordt om je aardappelperceel te besturen.”
Hoe lang het nog gaat duren, voordat de techniek onze landbouw volledig bestuurt? “Er zijn het afgelopen jaar teeltplannen gemaakt voor duizenden percelen met Akkerweb. Twee jaar geleden waren dat er nog nul,” lacht Corné. “Vanuit deze techniek zijn er niet zoveel problemen meer. En vanuit ict is er nog veel mogelijk. Er moeten nog wat nieuwe toepassingen en rekenregels gemaakt worden om de data te koppelen aan de juiste teelthandelingen. Dus er is nog een stukje ontwikkelwerk. Maar het casco staat. Toepassingen die erbij komen, hogere resolutie camera’s, precisielandbouw op nog kleinere schaal: er zal altijd ruimte zijn om er nog een verdieping op te zetten.”
Benieuwd naar de mogelijkheden van precisielandbouw voor ict?
Gerelateerde blogs
Word lid van
ICT Valley
Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.
Schrijf je in