Wat kan informatie- en communicatietechnologie betekenen om de dagelijkse bedrijfsvoering van veehouders te ondersteunen? Dat is de grote vraag die centraal staat in het werkende leven van Kees Lokhorst. Hij richt zich enerzijds op smart farming als senior onderzoeker bij Wageningen UR Livestock Research en focust zich anderzijds op de veehouders van de toekomst als lector Herd Management en Smart Dairy Farming bij hogeschool Van Hall Larenstein University of Applied Science.
"ICT kan zorgen voor extra ogen, oren, neuzen, handen en hersenen om het bedrijfsproces te vereenvoudigen," vertelt Lokhorst. Op woensdagmiddag 11 november licht hij tijdens Sharing Innovation – Smart Industry en de Wageningen UR zijn bevindingen toe.
Unieke dieren, gepaste zorg
"Mijn focus ligt op smart farming en ik houd me bezig met sectoren als pluimvee, melkveehouderij en varkenshouderij. ICT maakt dingen meetbaar. Op het moment dat je iets meetbaar maakt, wordt het transparant; en op basis daarvan kun je processen ondersteunen en data vertalen voor de veehouder en zijn adviseurs. ICT maakt het mogelijk om complexere bedrijfssituaties en grotere eenheden aan te kunnen. Als je het vanuit managementperspectief bekijkt, dan kunnen mensen eigenlijk niet zoveel tegelijkertijd aan. Wij proberen alles zoveel mogelijk te uniformeren en groepen te maken. Maar we hebben te maken met unieke dieren en biologische systemen. In plaats van dat weg te organiseren, kun je daar met smart farming profijt uithalen door het dier centraal te zetten."
Vroegtijdige signalen
"Als je als veehouder wil organiseren dat ieder dier op het juiste moment en op de juiste plek zorgt krijgt – van eten tot pedicure; dan ben je goed voor dat dier bezig en dan zorgt dat dier ook goed voor jou. Een dier laat signalen zien. Zoals mensen verbale en non-verbale signalen afgeven, zo doet een dier dat ook. Op het moment dat je dat gedrag van het dier snapt en kunt meten, kun je het doorvertalen naar concrete managementsacties. Ook bij vroegtijdige, afwijkende signalen kun je er aandacht aan besteden. Vanuit die filosofie kun je complexere bedrijfssituaties aan en kun je meer variatie aanbieden. Dan hoef je varkens niet meer vast te binden, maar kun je ze in groepsverband vestigen; dan kunnen koeien loslopen en heb je als veehouder toch controle."
"Iedere koe zit ergens in een database"
“Vanuit fokkerijperspectief zit iedere koe ergens in een database. Nagenoeg alle melkveehouders werken met een managementsysteem en/of automatiseringssystemen voor het melken en contact met de dierenarts. Er zijn allerlei vormen waarin dat melkveebedrijf geconnect is met zijn omgeving. Maar vaak zie je, dat het zich enkel op bedrijfsniveau richt. De huidige vernieuwingen zorgen voor een realtime-effect, waarbij je die informatie vertaalt naar het voeden van dit soort adviezen van kwaliteitssystemen. Het testen van de samenstelling van de bodem, de voeding, de melk; met de huidige mogelijkheden hoef je niets meer op te sturen naar het lab, maar doe je eigenlijk alles op het bedrijf. Je test zelf. Je hebt meer metingen, waardoor je sneller kunt reageren.”
Van wetenschapsfeestje naar realiteit
"Waar het eerst een wetenschapsfeestje was van engineers en techneuten, zie je dat het onderwerp internationaal opgepakt wordt met vakgebieden als ict en dierengeneeskunde. Ging het vroeger om onderzoeksprojecten, nu zie je de betrokkenheid van de industrie – waardoor dit soort principes ook in de praktijk toepasbaar is. Het wordt meer realtime, waardoor je als veehouder dagelijks op het scherpst van de snede met je dieren bezig bent. En als dieren goed in hun vel zitten, dan is dat ook economisch al snel interessant. Belast je een dier minder, dan kan hij langer mee. Het vroegtijdig detecteren van ziekten, zorgt op de lange termijn voor een verlengde levensduur – en op de korte termijn zorgt smart farming voor minder productieverlies. Gezondheid van dieren betaalt zich in alle kanten terug."
Sharing Innovation is al op 11 november! Mis het niet en meld u nu aan voor het evenement! Wilt u graag in gesprek met Kees? Vul dan het formulier op deze pagina in.
Gerelateerde blogs
Word lid van
ICT Valley
Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.
Schrijf je in