Bitcoins & Blockchain

top view of businessman hand working with modern technology and digital layer effect as business strategy concept.jpegDe termen Bitcoin en Blockchain worden veelal in 1 adem genoemd. Dit is begrijpelijk omdat de bitcoin een aansprekend item is en tevens een voorbeeld hoe blockchain in de praktijk kan functioneren. Toch is het jammer want blockchain zelf verdiend wat mij betreft eigenlijk een mooier podium. Waarom zegt u? Nu, om de volgende redenen:

  • Bitcoin is in snel tempo aan het veranderen in een beleggingsproduct en aan de groei te zien moet er een keer een ommezwaai aan te pas komen die wel eens zeer kan gaan doen.
  • Bitcoin wordt volgens verschillende toezichthouders en landen ingezet als witwasmethode en als handig digitaal ruilmiddel voor criminelen.
  • Bitcoin is in energie en daarmee CO2 begrippen een erg grote slurper. Hoewel je natuurlijk ook met groene energie bitcoins kunt minen maar ik denk dat we die groene energie beter kunnen inzetten.

Ongetwijfeld zijn er meer redenen te benoemen en zijn er ook tegenargumenten neer te zetten. Maar dan moet u het volgende eens op u laten inwerken:

"1 bitcoin transactie verbruikt evenveel energie als een huishouden in ongeveer 8 dagen"

Bron: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption 

En dat in een tijd waarin we ons afvragen hoe we de wereld moeten voeden, hoe we de groeiende middenklasse in de wereld van energie gaan voorzien, hoe we de afnemende biodiversiteit kunnen tegengaan en hoe we onze CO2 foodprint kunnen beperken!

Blockchain prachtige techniek

Maar goed voordat we in een cirkel beginnen te praten ik had het over het podium van blockchain. Want de blockchain techniek is wel een techniek die de potentie heeft om nieuwe business modellen te realiseren. De kracht zit hem met name in het gecreerde vertrouwen wat door het netwerk wordt gegeven. In het geval van de bitcoin zijn dat de 'computers' van de miners die jouw transactie narekenen en vastleggen. De kosten voor een transactie kosten veel energie, bij een 'gewone' bank kost deze minder energie maar wel veel overhead. Wanneer banken gezamenlijk het transactiewerk zouden bundelen en als los businessmodel zouden neerzetten zouden ze gemakkelijk concurrerend kunnen zijn.

Terugkomend op het gecreerde vertrouwen zijn er natuurlijk ook wel transacties te vinden die veel minder frequent voorkomen, nu veel meer geld kosten en prima reguleerbaar zouden kunnen zijn middels blockchain technieken. Hierbij kun je denken aan:

  • Kadaster
  • Notariaat
  • Grote financiele transacties
  • Stemcomputer netwerk
  • Grote belanghebbende contracten

Dit lijstje is nog veel verder uit te breiden maar bovenstaande voorbeelden hebben 3 grote voordelen:

  1. Ze kunnen een enorme impact hebben op het vergemakkelijken van (inter)nationaal zakelijk verkeer
  2. Ze bieden mooie kansen voor nieuwe business modellen met voor de consument lagere kosten
  3. Het kunnen de sleutels zijn voor versnelde verbetering van het economisch en digitaal verkeer in ontwikkelingslanden waar zekerheid van transacties en bezit nog een groot probleem zijn

Wat kan ik hiermee?

Als ICT bedrijf of datacenter aan de slag met bitcoins? In de beginfase was dat zeker begrijpelijk en heeft het vast iets opgeleverd. Maar voor de langere termijn en als bedrijf bezig zijn met iets wat 'betekenis' heeft dan lijkt het me een vreemde richting.

Als ICT bedrijf of datacenter aan de slag met blockchain? Als jouw/jullie hersens prikkels kregen bij bovenstaande voorbeelden en voordelen in de richting van 'hier zou ik eens in moeten duiken' dan zou ik aan de slag gaan samen met sparringpartners om eens aan een business model te rekenen! In best veel sectoren zijn transacties te benoemen waarmee je een 'middleman' kunt uitsparen, maar vergeet niet te kijken naar de footprint in relatie tot de huidige situatie.

Tot slot nog een oproep voor deze of gene toezichthouder, beleidsmaker, politici of activist: Stel niet alleen de makkelijke en zichtbare energie en CO2 slurpers aan de kaak maar houd ook digitale en minder zichbare achtergrondprocessen in de gaten!

Share this post: