De Sleutel tot Succesvol en Duurzaam Ondernemen

De Sleutel tot Succesvol en Duurzaam Ondernemen

In de huidige wereld is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een must voor bedrijven die willen concurreren en groeien. Bedrijven worden steeds vaker door stakeholders – van consumenten tot investeerders – gezien als essentiële spelers in het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Deze doelen richten zich op thema's als armoede, klimaatverandering en duurzame economische groei.

Verantwoording gevraagd

Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde bedrijven en bedrijven met meer dan 250 medewerkers gaan rapporteren over de ESG-principes: Environmental, Social, en Governance. Dit houdt in dat bedrijven niet alleen rapporteren over hun financieel resultaat, maar ook verantwoording afleggen voor hun impact op het milieu, de maatschappij en hun bestuursstructuur.

  • Environment – Milieucriteria Deze bepalen in hoeverre een bedrijf bijdraagt ​​aan het oplossen van de milieu-uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zoals C02 emissies, vervuiling en hergebruik van grondstoffen.
  • Social – Sociaal Dit is hoe het bedrijf zijn werknemers behandelt, d.w.z. het beheer van menselijk kapitaal. Onderwerpen als kansen, gelijkheid, diversiteit, arbeidsomstandigheden en veiligheid zijn belangrijke elementen.
  • Governance – Goed bestuur Dit is hoe een bedrijf financieel en beleidsmatig wordt gerund. Belangrijke elementen in dit verband zijn toplonen, belastingen en aanverwant beleid, corruptiepreventie, omkoping en financiële structuur.

Bedrijven die deze principes omarmen, zijn aantrekkelijker voor klanten, werknemers en investeerders. Jonge professionals, met name millennials en Generatie Z, hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Het fenomeen van "climate quitters", waarbij werknemers ontslag nemen omdat hun werkgever onvoldoende doet aan klimaatverandering, onderstreept het belang van een duurzaam imago voor de jonge generatie.

Strengere Wetgeving en Sector-Specifieke Regels

De roep om duurzaam ondernemen wordt niet alleen door de maatschappij gevoeld; overheden versterken dit met nieuwe wetten. De Europese Groene Deal zet bedrijven onder druk om hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Daarnaast verplicht de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over hun impact op mens en milieu.

Sommige bedrijfstakken krijgen te maken met extra strenge eisen. In de koffie-industrie moeten bedrijven nu bewijzen dat hun productie geen bijdrage levert aan ontbossing. De transportsector staat voor de uitdaging om de CO2-uitstoot van vrachtwagens aanzienlijk te reduceren, met strengere EU-normen voor 2030.

Kansen voor Ondernemers

Duurzaam ondernemen is niet alleen een verplichting, maar biedt ook kansen. Bedrijven die inzetten op ESG kunnen kosten besparen, hun merk versterken en hun concurrentiepositie verbeteren. Ondernemers die verantwoordelijkheid nemen voor hun maatschappelijke impact, zullen niet alleen succesvoller zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Kortom, ESG is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor de winstgevendheid en het lange termijn succes van bedrijven. Nu is het moment om duurzaam te ondernemen!

Geschreven door Diana van der Stelt
- Climbing The Right Tree

Gerelateerde blogs

Word lid van
ICT Valley

Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.

Schrijf je in

ICT Valley
Grebbeweg 19b | 3902 HG Veenendaal