Nieuwsblog: minder desktops, restwarmte hergebruiken en 4 it-superkrachten voor 5G

Ook deze week zetten we een aantal interessante technieuwtjes voor u op een rij. Deze week: het aantal desktops daalt, maar nog steeds is de desktop de meest gebruikte hardware bij bedrijven. En de meeste datacenters steunen het hergebruiken van restwarmte. De VMware-topman gelooft in 4 it-superkrachten voor 5GH: cloud, mobiliteit, kunstmatige intelligentie en machine learning en edge en internet of things. Door deze technologieën te combineren kan het volledige potentieel van 5G worden benut, aldus de topman. 

Het aantal desktops daalt

In de consumentenmarkt weten veel jonge gebruikers al niet meer wat een (desktop)computer is. Hier heersen de laptop en de tablet. Maar ook in de zakelijke markt in Nederland blijft de desktop verder terrein verliezen. Anno 2018 constateert Computer Profile dat in de kantooromgeving nog maar 41 procent van de eindgebruikersystemen een desktop-pc betreft. In 2010 lag dat percentage nog dik boven de 70 procent. Hoewel de desktop-pc al geruime tijd op zijn retour is, is het nog altijd de meest gebruikte hardware bij bedrijven. Lees hier meer.

Meeste datacenters steunen hergebruik restwarmte

Het afgelopen halfjaar zijn veel nieuwe initiatieven ontplooid om de restwarmte van datacenters te hergebruiken. Meer dan de helft van de Nederlandse datacenters is actief betrokken bij zo’n hergebruikproject. Dat meldt de brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA).

De brancheorganisatie van datacenters berekende dat jaarlijks zeshonderd kiloton (zeshonderd miljoen kilogram) CO2-uitstoot wordt bespaard indien restwarmte hergebruikt wordt. Een gemakkelijke toepassing van restwarmte is de verwarming van de kantoorruimte van het datacenter zelf of van aanpalende kantoorpanden. Zo is een datacenter op de High Tech Campus in Eindhoven onderdeel geworden van de verwarming van de campus. Lees hier meer over het hergebruik van restwarmte.

VMware-topman gelooft in 4 it-superkrachten voor 5G

We bevinden ons in een tijdperk van vier technologie-superkrachten. Het gaat om cloud, mobiliteit, kunstmatige intelligentie en machine learning, en edge en internet of things. Door deze technologieën te combineren kan het volledige potentieel van 5G worden benut. Dat meent VMware-ceo Pat Gelsinger tijdens VMworld dat vorige week plaatsvond in Barcelona.

De directeur vertelt tijdens de keynote dat technologie op zich niet goed of slecht is. ‘Het gaat erom wat ermee gedaan wordt. En het is de taak van de ict-industrie om technologie op een positieve manier in te zetten. Dit om goede resultaten bij onder meer klanten en medewerkers te realiseren.’ Hij focust hierbij op vier technologie-superkrachten: cloud (voor schaalvergroting), mobiliteit (voor een groot bereik), kunstmatige intelligentie en machine learning (waarmee intelligentie in alles kan worden ingebouwd) en edge en internet of things (voor de verbinding tussen de digitale en fysieke wereld). Lees hier verder.

Share this post: