Nieuwsblog: privacyklachten over ict-bedrijven, de impact van big data en de nieuwste veiligheidstrends

Ook deze week delen we weer een aantal interessante ict-nieuwtjes met u. In 2018 is er veel geschreven over privacy en de AVG. Niet gek dus dat veel mensen aan het eind van het jaar terugblikken en kijken hoe het er nu voorstaat met onze privacy. Opvallend: de Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in 2018 veel privacyklachten over ict-bedrijven! Meer over deze klachten en andere ict-nieuwtjes leest u in dit blog! 

Big data, IoT en sensoren hebben de grootste impact op mobiele werknemers

Big data, Internet of Things (IoT) en sensoren zijn de technologische trends die de komende twaalf maanden de grootste impact zullen hebben op mobiele werknemers. De IT-afdeling profiteert het meest van technologische trends.Dit blijkt uit een recent onderzoek van Panasonic onder inkopers van mobiele technologie. Op de vraag naar de meest relevante technologische trends die invloed hebben op het gebruik van apparatuur door mobiel personeel, antwoorden inkopers big data (52%) als belangrijke trend, op de voet gevolgd door IoT (51%) en sensortechnologieën (41%). De belangrijkste redenen voor de aanschaf van nieuwe technologie zijn het verbeteren van de efficiëntie en de productiviteit van de organisatie. Lees hier meer over toekomstige trends. 

Veel privacyklachten over ict-bedrijven

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn het afgelopen halfjaar ruim tienduizend klachten binnengekomen over privacy. 12 procent van die klachten gaan over ict-bedrijven. Ook klagen burgers vaak dat zakelijke dienstverleners (41 procent van de klachten) en de overheid (10 procent van de klachten) aan de haal gaan met hun privacyrechten. Dat blijkt uit cijfers die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 13 december 2018 bekend heeft gemaakt. Lees hier meer. 

Bots breken internet (en andere veiligheidstrends)

Voor de bescherming van bedrijfsgegevens en klantdata is het cruciaal om cybercriminelen één stap voor te zijn. En dat is alleen mogelijk door altijd op de hoogte zijn van de laatste trends in cybersecurity, zowel op de korte als de lange termijn. Deze acht cybersecurity-topics domineren het nieuws in 2019. 

Grote steden stoppen met wifitracken wegens privacybezwaren

In verschillende grote steden stoppen bedrijven per direct met het volgen van bezoekers via wifi-tracking. De Autoriteit Persoonsgegevens zei eerder dat dat illegaal was. Het gaat in ieder geval om de steden Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Deventer, Groningen, Leeuwarden en Zutphen. 

Bij wifitracking worden gebruikers via hun smartphone gevolgd door de stad. De gemeente kan met die gegevens zien waar grote mensenstromen zich bevinden. Daar kunnen zij met maatregelen op inspelen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is dat in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees hier meer. 

 

Share this post: