Een laagdrempelige, digitale omgeving voor ondernemers en organisaties in gezondheid, landbouw en voeding, ontwikkeld door OnePlanet Research Center.
Data als ingrediënt voor innovatie
Data is één van de belangrijkste ingrediënten van innovatie. Data is de bron van kennis. Het is nodig voor:
• onderzoek,
• procesmodelering,
• algoritme- en Artificial Intelligence (AI) ontwikkeling.
In alle gevallen hangt de kwaliteit van het resultaat in grote mate af van de hoeveelheid data en de kwaliteit van de data. Verder zien we dat, waar data gebruikt wordt, machine learning (ML) een steeds grotere rol speelt en daardoor ook de vraag naar data groter wordt.
Big data
We zijn bekend met de wereld waarin data voor het oprapen ligt, als ‘voedsel in het regenwoud’. Een wereld waar de grote spelers actief zijn en waar een ongelofelijke verscheidenheid aan krachtige AI oplossingen is ontstaan. De ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld in beeldanalyse, zijn verbluffend. Het lijkt een kleine stap om dezelfde kracht toe te passen op gezondheidsdata of landbouwdata maar dat is in de praktijk niet vanzelfsprekend.
We begeven ons niet meer in het regenwoud, maar in de ‘stadstuintjes’.
Er is data, veel zelfs, maar elk ‘stadstuintje’ heeft een andere eigenaar. Het vinden en krijgen van genoeg data uit al deze ‘silo’s’ is een moeizaam en traag proces waarbij veel partijen overtuigd moeten worden en veel contracten moeten worden getekend. Voor een MKB (midden- en kleinbedrijf) is dat vaak niet haalbaar. Misschien kunnen ze onvoldoende garanties geven, of zijn ze gewoon te klein om een grotere partij in beweging te krijgen. Daarnaast is het voor een MKB moeilijk en kostbaar om alle ontwikkelingen in AI te moeten bijhouden. Dat moet makkelijker kunnen.
Het platform OpenPlanet
In samenwerking met haar EFRO React project partners Ivido, JoinData, Orikami, en SIDN ontwikkelt OnePlanet een platform dat de volledige data ontwikkeling cyclus vereenvoudigt. Een platform dat het makkelijker maakt om ook confidentiële data te vinden, er toegang toe te krijgen en deze te combineren. Een platform dat het makkelijk en veilig maakt om die data in algoritme ontwikkeling en machine learning te gebruiken met de nieuwste tools. Een platform dat het makkelijk maakt om algoritmen te vermarkten en onderling te delen. We noemen dit platform OpenPlanet.
Laten we deze stappen in de data ontwikkeling cyclus één voor één bekijken, te beginnen met het vinden en verkrijgen van data.
Data zoeken en verkrijgen
Voor een bedrijf is het delen van data vaak bijzaak. Als je de juiste mensen niet kent en de organisatie geen contact met jou heeft opgenomen, is het moeilijk om te ontdekken welke data waar is. Hoe moet je ontdekken of aan wie moet je vragen, waar de data is die je zoekt? Veel bedrijven en organisaties zijn best bereid hun data te delen, onder de juiste voorwaarden.
Dat is bijvoorbeeld wat er gebeurt als ze zelf behoefte hebben aan nieuwe algoritmen. OpenPlanet biedt een catalogus waarbij bedrijven kunnen aangeven wat voor data ze hebben en wat de voorwaarden voor gebruik zijn. Hiermee kunnen algoritme ontwikkelaars zelf opzoek gaan naar data en eventuele voorstellen voor algoritme doen. Omdat de data makkelijker te vinden is, kunnen algoritme ontwikkelaars makkelijker en pro-actief bedrijven benaderen.
Toegang tot data via OpenPlanet
Om toegang te krijgen tot de data moet een data gebruiksovereenkomst getekend worden. Hiervoor moeten veel vragen beantwoord worden, als: Waarvoor gaat de data gebruikt worden? Wie krijgen toegang tot de data? Hoe lang is de data nodig? Hoe gaat de data beveiligt worden en wat kost het om data te delen?
Er is waarschijnlijk nog geen vertrouwensrelatie met de data leverancier, dus die zal garanties willen hebben wat betreft de organisatorische en technische aspecten rondom veiligheid. Dit is een langdurig proces, maar OpenPlanet kan dit soepeler laten verlopen doordat het een waarborgen kan geven rondom veiligheid en omdat OpenPlanet een langdurige vertrouwensrelatie opbouwt met de data leveranciers.
Algoritmes ontwikkelen
De volgende stap is het harmoniseren van de data en het ontwikkelen van het algoritme. OpenPlanet gaat voor een deel de eerste stap aanbieden door veel gebruik te maken van datastandaarden en terminologieën. Voor de algoritme ontwikkeling biedt OpenPlanet een ontwikkelomgeving.
Dit is nodig omdat de afgelopen jaren de algoritme-ontwikkeling dichter bij de softwareontwikkeling is gekomen. Een trend die versterkt is door continue machine learning. Binnen OnePlanet hebben ze gezien dat het beheren en configureren van een ontwikkelomgeving voor algoritmen (een MLOps platform) een vaardigheid is en specifieke kennis vereist. Deze kennis is bij veel algoritme ontwikkelaars niet aanwezig en er is bij hen meestal geen behoefte voor het verder ontwikkelen van deze kennis. Begrijpelijk want er zijn zeer veel machine learning tools en er lijken er elke dag meer te komen. Een platform waarbij zo’n ontwikkelomgeving als dienst wordt aangeboden is daarom waardevol.
Dat is echter niet de enige reden om algoritme ontwikkeling binnen OpenPlanet te doen. De ontwikkelomgeving binnen OpenPlanet biedt een aantal veiligheidsgaranties. In de loop der tijd, raken data leveranciers hiermee bekend en vertrouwd. Zo wordt er buiten standaard beveiligingstechnieken, gebruik gemaakt van IRMA voor authenticatie en van PEP voor polymorfe encryptie en pseudoniemisatie.
Algrotitmes inzetten
Na algoritme ontwikkeling is het tijd om het algoritme te verkopen en in te zetten. De verscheidenheid aan betalingsmethoden en integratiemethoden zijn net zo groot als bij de app-stores van je smartphone. App-stores bieden een catalogus en een framework waarbinnen betalingen, overeenkomsten en inbedding geregeld zijn. Dat gaat OpenPlanet bieden voor algoritmen.
Interesse?
OpenPlanet biedt al deze diensten in één platform. Eén ecosysteem met aanbieders en afnemers. Het gebruiksgemak van goed geïntegreerde componenten voor de volledige data ontwikkeling cyclus. De zekerheid van een omgeving die bij alle partijen bekend en vertrouwd is. De veiligheid van nieuwe en bewezen technieken.
Het OpenPlanet team komt graag in contact met geïnteresseerden. Neem hiervoor contact op met Jacob Beeuwkes (jacob.beeuwkes@imec.nl).
Gerelateerde blogs
Word lid van
ICT Valley
Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.
Schrijf je in