Rieke, Greetje & de afstand tot de ICT-arbeidsmarkt

Rieke, Greetje & de afstand tot de ICT-arbeidsmarkt


Wij zijn Rieke van den Bosch (20) en Greetje van de Kieft (25), twee HRM-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Sinds een aantal maanden doen wij een afstudeerproject voor ICT Valley.

geertje-en-rieke.jpg

Aan ons de taak om te onderzoeken of we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in verbinding kunnen brengen met ICT-bedrijven in de regio Foodvalley met als doel het tekort aan ICT-professionals in te korten.Vol goede moed zijn we op ontdekkingsreis gegaan. Verschillende ICT-bedrijven hebben we inmiddels van de binnenkant gezien. Ook gemeentehuizen en andere instanties hebben ons vriendelijk verwelkomt.



De eerste conclusies

Nu we een aantal maanden bezig zijn hebben kunnen we het volgende concluderen:
- ICT-bedrijven in de regio doen het goed en de groeikansen liggen voor de deur (te wachten op voldoende personeel);
- Er zijn mensen die door omstandigheden niet in de arbeidsmarkt deelnemen, maar het wel kunnen;
- De match tussen conclusie 1 en 2 is niet één op één te maken.

Nou, weg onderzoek. "Dat had ik je ook wel kunnen vertellen," horen wij u denken. Klopt, u bent niet de enige. Toch zien wij kansen!



De kosten van IT-kennis

Kennis speelt een grote rol. Uitspraken als: “specialistische kennis is vereist”, “we beginnen met opleiden”, “wat je op school leert is verleden tijd hier” en “kennis is ons kapitaal, daarom investeren wij in onze mensen”, zijn opmerkingen die wij veel horen tijdens gesprekken bij ICT-bedrijven.

Kennis, ook ICT-kennis, is niet gratis. Opleidingen, certificeringen, cursussen en boeken zijn duur en voor een gemiddelde werkzoekende niet op te brengen. Ook voor bedrijven is dit niet altijd haalbaar. De FoodValley barst van de kleine tot middelgrote ICT-bedrijven die risico’s wel willen, maar dit niet altijd kunnen, nemen. En daar zit, in hoeverre we het nu kunnen beoordelen, de crux. Bedrijven willen wellicht diegene met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven, maar twee jaar opleiden en investeren zonder dat een persoon rendabel is, is toch wel veel gevraagd.

Daarnaast merken wij dat veel ICT-bedrijven, en wij eigenlijk ook als we heel eerlijk moeten zijn, niet precies weten wie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Over welke mensen hebben we het dan? Hebben deze mensen een opleiding? En waarom hebben ze momenteel geen baan? En hebben ze al ICT-kennis in huis?



Verder in het onderzoek

Dit willen wij gaan onderzoeken! En hoe we dat gaan doen? We werken samen met Smartops, een bedrijf uit Amsterdam, die People Analytics Software heeft ontwikkeld. Deze tool wordt gebruikt om inzicht te krijgen in medewerkers door ze vier vragenlijsten in te laten vullen op de volgende gebieden: persoonlijkheid, team-scope, cultuur en engagement.

Deze vragenlijsten willen wij in laten vullen door ICT-medewerkers uit bepaalde functiegroepen en door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hopen dat we, door middel van de data, kunnen kijken of er een match te maken is tussen de ICT-bedrijven en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast willen wij veel informatie ophalen door middel van (diepte) interviews.

En goed nieuws… want de medewerking van de eerste 5 bedrijven zijn binnen!



We houden jullie graag op de hoogte van ons onderzoek. Sta jij open voor een interview of heb je vragen/informatie voor ons? Dan horen we dat graag! Je kan ons bereiken via afstuderen.ictvalley@gmail.com

Hartelijke groet,
Rieke en Greetje

Gerelateerde blogs

Word lid van
ICT Valley

Door lid te worden kunt u een actieve bijdrage aan de groei en ontwikkeling van ICT binnen de Regio Foodvalley. Daarnaast kunt u deelnemen aan projecten of interessante events.

Schrijf je in

ICT Valley
Grebbeweg 19b | 3902 HG Veenendaal