Sharing Innovation: WUR over blockchain in agri-food

Sharing Innovation wordt dit jaar georganiseerd door gemeente Veenendaal, Wageningen University and Research, Stichting ICT Valley en VNO NCW Midden. Het evenement vindt plaats op 6 april. Tijdens het evenement komen verschillende sprekers aan bod die iets vertellen over Big Data, Internet of Things of één van de subthema’s Blockchain en Food. In aanloop na dit evenement worden alle sprekers kort geïnterviewd. Vandaag de vierde: Lan Ge.

Lan Ge is Senior Scientist bij Wageningen University & Research. Tijdens Sharing Innovation vertelt Lan over blockchain in agrifood. We gaan in gesprek met haar om te zien of zij al een tipje van de sluier van 6 april kan oplichten. Maar eerst een klein stukje context over blockchain.

 

Blockchain? Dat heeft te maken met fintech en Bitcoin toch?

Veel mensen associëren blockchain met Bitcoin, fintech en blogs over het ‘verdwijnen van banken’. Maar de blockchain-technologie is veel breder inzetbaar dan alleen de financiële wereld. Het is een revolutie van de traditionele database-technologie die in 1970 door IBM geïntroduceerd werd. Het uitwisselen van de gegevens uit databases wordt veiliger en betrouwbaarder, omdat informatie niet eenzijdig aangepast kan worden. Meer achtergrond over blockchain? Lees dit artikel van Harvard Business Review.

 

Wat houdt het Blockchain in agrifood-project in?

Lan vertelt: “Blockchain in agrifood is een pilot voor een proof-of-concept van het inzetten van blockchain voor certificeringsprocessen. Er zijn heel veel verschillende keurmerken, die allemaal hun eigen audits en certificeringen hebben. Deze onderliggende processen zijn voor de consument vaak weinig transparant. Maar ook voor de mensen die zelf onderdeel uitmaken van deze processen zijn de informatiestromen vaak erg ondoorzichtig. We willen onderzoeken of we met blockchain-technologie deze transparantie kunnen verbeteren.”

“Alle informatiegegevens moeten worden vastgelegd en niemand kan zelfstandig de informatie aanpassen. Dat maakt het zo betrouwbaar, maar tegelijkertijd maakt dat het ook organisatorisch een uitdaging,” vertelt Lan. “Het is daarom belangrijk dat we ook de voordelen en nadelen hiervan goed in kaart brengen. Hoe kijken mensen hier tegenaan? Zien ze het als een kans of een bedreiging? Hebben we straks überhaupt nog wel keurmerken nodig?”

 

Wat kunnen toehoorders leren van uw verhaal?

“Mijn verhaal zal ik beginnen met een inleiding over wat de technologie precies inhoudt en wat het doet. Verder zal het vooral zorgen voor veel inspiratie, want blockchain gaat zo veel verder dan de financiële sector. Toehoorders zullen inzicht krijgen in de sociaaleconomische betekenis van deze technologische ontwikkeling,” aldus Lan.

 

Waarom doet u mee aan Sharing Innovation?

“Ik vind het leuk om mensen te inspireren en mijn verhaal te vertellen. Maar ik hoop ook zelf geïnspireerd te worden door de vragen en verhalen van anderen.” Lan vervolgt: “Blockchain doe je niet alleen, daarom zal ik ook zoeken naar nieuwe partners die willen deelnemen in ons ecosysteem.”

 

>> Meld je nu aan voor Sharing Innovation! <<

Share this post: