Taste of IT-perstour: regio Foodvalley innoveert

Aftrap presentatieDonderdag 18 oktober bezochten IT- en regionale media vijf innovatieve organisaties tijdens de Taste of IT-perstour.

Een dag vol impressies van innovatieve bedrijven, actief in de regio Foodvalley. Het doel is om de regio op de kaart te zetten als innovatieve en aantrekkelijke broedplaats met crossovers in Food, Health en Tech en deze crossovers te stimuleren. 

Hiermee levert de regio Foodvalley een belangrijke bijdrage aan oplossingen voor mondiale vraagstukken, zoals het wereldvoedselvraagstuk. Mprise, Alliantie Voeding in de Zorg, AgroCares, Wageningen Food & Biobased Research en Moba deelden hun kennis waarin de verbinding en innovaties tussen verschillende sectoren zichtbaar is.

Samen groeien

De aftrap van de perstour vond plaats bij VONK360. Gerrit Valkenburg, secretaris van ICT Valley, lichtte toe dat door de werkgelegenheid en de aanwezige kennis van alle partners de regio Foodvalley een zeer gunstig en aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft. Door nog meer samen te werken kunnen we nog meer bereiken. Verder blijkt uit onderzoek dat er de komende jaren steeds meer banen in de ICT bijkomen. Bestuurslid Roelof van der Horst en docent Innovatieve Bedrijfskunde van de CHE vertelde aansluitend over het belang van de afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Een mooie ontwikkeling om aan de vraag van het bedrijfsleven te voldoen is de start van de nieuwe ICT-opleiding op de CHE (voltijd en deeltijd) afgelopen september. Alieke Jansen van ICT Campus vertelde dat de vele projecten echt van betekenis zijn voor de Foodvalley, waarbij een impuls wordt gegeven aan kennisuitwisseling en ontwikkelingspotentie om verder op te schalen en te werken aan het mondiale voedselvraagstuk. ICT Campus is de verbindende factor, waarbij alle partners in het programma zowel financieel als in kennis bijdragen.

181018tasteofit_mprise_04

Joop de Jong, directeur Mprise en Mprise Agriware

Mprise: high-tech voor de tuinbouw

Het eerste bedrijf dat we bezochten was Mprise in Veenendaal, een innovatief en internationaal bedrijf gespecialiseerd in software-applicaties die bedrijfsprocessen van verschillende klanten in de tuinbouwbranche ondersteunt. Joop de Jong, directeur van Mprise en Mprise Agriware, vertelde over de integrale bedrijfssoftware die zij leveren. Dit maakt ze ook uniek: één ERP-systeem en database, waarbij alle applicaties geïntegreerd zijn. Een kasteler kan zo profiteren van Mprise, doordat kas en kantoor één worden. Hij benadrukt het belang van samenwerken in de regio, want zo help je elkaar vooruit en kunnen zij potentiele ICT-specialisten aantrekken. Mprise is convenantpartner van ICT Campus. Mprise ziet veelbelovende ontwikkelingen voor de toekomst en ze zijn volop bezig met (digitale) innovaties. Het ontwikkelteam binnen Mprise houdt zich continu bezig met innovaties zoals augmented reality, waarbij het mogelijk is om planten op afstand te volgen en de verdere integratie van blockchain.

181018tasteofit_zgv_02

Anne Slotegraaf, Projectmedewerker Stichting
Alliantie Voeding in de Zorg / Ziekenhuis Gelderse Vallei

Voedingsadvies op maat

De Stichting Alliantie Voeding in de Zorg bevindt zich in Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg met behulp van pilotprojecten. Over een van deze toepassingen vertelde Anne Slotegraaf, Projectmedewerker Onderzoek. Vandaag de dag hebben nog te weinig artsen inzicht en kennis in wat voeding kan doen voor de gezondheid van de mens en het zorgsysteem is vooral gericht op medicatie. De Eetscore is een online tool die beoordeelt in welke mate iemand volgens de Richtlijnen Goede Voeding eet aan de hand van een digitale vragenlijst. Hieruit volgt een voedingsadvies op maat voor patiënten maar ook voor zorgprofessionals. De Eetscore is een mooi voorbeeld van de crossover Food en Health die wetenschappelijk is onderbouwd. Door de Eetscore te implementeren, kan gezondheidswinst worden bereikt. De Alliantie Voeding in de Zorg werkt samen met de WUR, ZGV en Rijnstate.

181018tasteofit_agrocares_03

Angelique van Helvoort, Manager Marketing &
Communication AgroCares

Datagedreven oplossingen met AgroCares

De perstour vervolgde zich in Wageningen bij AgroCares. Angelique van Helvoort, Manager Marketing & Communication, vertelde hoe zij de agrarische sector over de hele wereld helpen met het monitoren en analyseren van nutriënten in de bodem, gewas en veevoer. Dit doen zij met behulp van zelf ontwikkelde apparatuur voorzien van sensor- en databasetechnologie: een draagbare scanner en een lab-in a-box, een sensor lab. De database in Wageningen bevat 15.000 grondmonsters uit 22 landen en worden geanalyseerd in het gouden standaard laboratorium. Algoritmes worden toegepast om data te vergaren en aanbevelingen te geven. Met de scanner kunnen boeren de vruchtbaarheid monitoren. Alles is digitaal te raadplegen en binnen tien minuten krijgen ze de uitslag via een app. Ook geeft AgroCares advies aan boeren welke gewassen bijvoorbeeld het best geteeld kunnen worden en opbrengsten kunnen optimaliseren. AgroCares levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan het duurzaam voeden van de groeiende wereldbevolking.

181018tasteofit_wur_01

prof. dr. Jan Top Wageningen Food & Biobased
Research Wageningen UR

WUR: duurzame innovatie door toegepast onderzoek

Op de Campus van de WUR in het Post Harvest en Computer Vision Onderzoekscentrum (Phenomea) vertelde prof. dr. Jan Top van Food & Biobased Research over de kennis en technologieën die zij ontwikkelen bij innovatieve oplossingen voor gezond voedsel, versketens en groene alternatieven voor producten door toegepast onderzoek. De consument helpen een gezonde keuze te maken is een uitdaging die ze graag aangaan. Hierbij is data cruciaal voor de wetenschappelijke onderbouwing. Bijvoorbeeld voedselketens die een app bouwen voor gepersonaliseerd voedingsadvies, waar dat momenteel nog teveel gegeneraliseerd is. App-bouwers benutten de data die voortkomt uit het toegepaste onderzoek. Wageningen Food & Biobased Research werkt naar een ‘smart, evidence-based advisory engine’.

Big data en eieren bij Moba

Moba3

Paul Buisman, Product Management Director Moba

Als laatste brachten we een bezoek aan Moba in Barneveld, een multinational dat sinds 1947 innovatieve machines ontwikkeld voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren. Product Management Director Paul Buisman lichtte het platform iMoba toe dat technologieën zoals systeemintegratie en het gebruik van big data verder verbetert. Klanten krijgen met deze tool digitaal inzichtelijk hoe het productieproces verloopt. Denk bijvoorbeeld aan het aantal eieren dat is gesorteerd per dag en verschillen tussen batches voor het optimaliseren van het productieproces. Momenteel wordt gewerkt aan het verder optimaliseren van iMoba, onder meer met een benchmark module. Klanten kunnen de prestaties van de productielijnen afzetten tegen best-practices en hierdoor realtime informatie krijgen. Moba blijft zich verder ontwikkelen en zegt nog maar bij het begin te zijn van de innovaties die ze ondergaan.

Slimme crossovers

De verschillende innovatieve bedrijven met elk hun spraakmakende verhaal zetten hoogwaardige technologie-toepassingen op diverse manieren in. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal toekomst zien in ICT met slimme crossovers in Food, Health of Tech. Hoogwaardige kennis wordt omgezet in toepassingen die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Share this post: