Tot welke ICT categorie behoort u? Heeft u een duidelijk carrièreplan?

ICT-ers staan bekend als slimme mensen, hoog opgeleid en in staat om ingenieuze acties op te zetten. Ook staan ICT-ers bekend als stille, in zichzelf gekeerde mensen die vooral vitamine opdoen door achter hun beeldscherm te zitten. Misschien is het interessant om deze twee standaard typeringen in een breder daglicht te stellen. 

Vele jaren mocht ik tientallen ICT-ers in de maand spreken. Dit waren adviseurs, architecten, consultantants, developers, beheerders, testers enz. Als u een dergelijk pluimage ontmoet dan leert u al snel dat de eerder genoemde tweedeling niet klopt. Een adviseur is geen stil iemand en een architect doet veel meer dan alleen maar naar een scherm kijken.

Vandaar dat ik moest uitwijken naar een andere kwalificatie. Ik kwam terecht bij een onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv, dat over meerdere contigenten is uitgevoerd en waarbij de onderzoekers de navolgende vraag probeerden in te vullen.

“ Waarom werken mensen?”

U begrijpt dat u op deze vraag  tientallen antwoorden kunt verwachten. Door de antwoorden te clusteren kwam men tot de navolgende indeling. Mensen werken omdat zij op zoek zijn naar:

- Zekerheid

Dit type mens verwacht dat een baas/organisatie de zaken goed geregeld heeft. Werktijden zijn duidelijk, taakbeschrijvingen kloppen, er heerst rust, mensen spreken elkaar op een correcte manier aan en alles is onder controle. Deze mensen houden niet van verrassingen en zoeken via hun werk naar een zekere plek. Vaste tijden en vaste afstanden zijn belangrijk. Vaak moet het werk weinig ruis geven ten aanzien van het privé leven.

- Balans

Mensen uit deze categorie vinden werk belangrijk, maar kijken vooral naar zaken als werksfeer, collegialiteit, goed werkoverleg en de mogelijkheid om zo nodig vrije dagen te kunnen kopen. Zij houden vaker een goede kennis of vriend over aan het werk. Wat niet vreemd is omdat zij in wezen samenwerking zoeken en de kans willen benutten anderen te leren kennen. 

- Uitdaging

Vaak zijn dit de hoger opgeleide mensen uit het Westen en Midden van het land. Zij zijn niet aan een stad of streek gebonden. Zij zijn bereid om verder te reizen en desnoods te verhuizen als zij een boeiende baan aangeboden krijgen. Een baan moet vooral hun ambitie ondersteunen. Zo vinden zij het prettig als zij op de voorgrond kunnen treden. Als er naar hen geluisterd wordt. Zij willen zich d.m.v. projecten en processen kunnen ontwikkelen. Zij zijn vaker competitief ingesteld en gaan na drie of vijf jaren op zoek naar de volgende uitdaging. Vooral detacherings- en consultancybedrijven zoeken mensen met een dergelijk profiel.

- Avontuur

ICT is tegenwoordig een vakgebied dat 24 uur per dag actief is en steeds verder ontwikkeld wordt. Wat vandaag waar is, is morgen alweer achterhaald. Er zijn partijen die global software en systemen bouwen op die plaatsen in de wereld waar op het dat moment het daglicht is. Mensen die voor deze partijen werken staan continue onder druk. Zij voelen dat overigens niet als druk maar als gezonde spanning. Zij zijn gewend om hun talen te spreken, op reis te zijn, te vliegen en in hun hotels te verblijven. Zij kunnen interessante verhalen vertellen en verdienen vaak zo dusdanig goed dat zij zich een mooi leven kunnen permitteren.

Door vanuit het gezichtspunt “ Wat zoek jij in je werk” naar mensen te kijken en vragen te stellen ben ik hele interessante mensen tegengekomen en is mijn leven verrijkt met allerlei denkbeelden, mogelijkheden, en praktijkvoorbeelden. Ik mocht mensen spreken voor opdrachten in China, India en Canada. Voor grote organisaties en start ups.

Het meest boeiend waren de mensen die zelf hun weg kozen en een duidelijk plan hadden. In schril contrast waren de functies die nog al standaard van aard waren. Soms kwam ik voor een functie dan ook niet verder dan de heading: "Fluitend op je fiets naar je werk”. Gelukkig kon ik ook met een dergelijke vacature mensen blij maken.

Geschreven door Boudewijn van Achter
- Communicatie, Coaching, Consultancy

Share this post: