'Veenendaal een voorbeeld voor andere regio's op ICT vlak'

Nederland ICT verzocht Bas Linders, ex hoofdredacteur van Automatisering Gids, om ICT Valley te interviewen over het stimuleren van regionale ICT bedrijven in Veenendaal. Hieronder volgt een kort verslag van dit interview.

Nederland ICT, de branche organisatie van ICT-bedrijven in Nederland, maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van goed opgeleid ICT-personeel. Overal in het land worden er te weinig nieuwe ICT-professionals opgeleid om aan de vraag naar personeel te kunnen voldoen. Daarnaast blijkt het voor het onderwijs een probleem om de gigantisch snelle veranderingen die zich in de ICT-techniek voordoen te vertalen naar nieuwe onderwijspakketten die ervoor zorgen dat degenen die afstuderen ook goed zijn toegerust voor de taken die ze moeten gaan uitvoeren.

Op veel plaatsen wordt nagedacht hoe de interesse voor een baan in de ICT
kan worden bevorderd en hoe kan worden voorkomen dat de ICT-bedrijven zonder voldoende goede mensen komen te zitten. Nederland ICT bekijkt op dit moment wat er in diverse regio's al wordt gedaan om dit probleem het hoofd te bieden en is op zoek naar 'best practices' waarvan kan worden geleerd.

In dat kader is ook gesproken met een vertegenwoordiging van de Stichting ICT Valley en de Gemeente Veenendaal. Daarbij viel volgens onderzoeker Bas Linders van Nederland ICT op dat de aanpak zoals die in Veenendaal wordt geprobeerd uitgaat van een zeer goede toekomst voor de regionale ICT-bedrijven. Door de positieve wijze waarop de gemeente zich profileert als ICT-centrum wordt ook sneller het belang van ICT voor de plaatselijke werkgelegenheid zichtbaar en worden jongeren zich ook eerder bewust van de kansen die een baan in de ICT hen kan bieden. Via plaatselijke en regionale samenwerkingsverbanden als het ICT Platform Veenendaal en de Stichting ICT Valley laat het ICT-bedrijfsleven ook zien dat men bereid is de nodige energie te steken in het waarborgen van de toekomst van de ICT werkgelegenheid. Daarmee is Veenendaal zeker een voorbeeld voor andere regio's, stelt Nederland ICT.

Share this post: