‘Wonen zonder Zorg(en)’ in Veenendaal

De zorg in Nederland is in beweging. Dat creëert niet alleen uitdagingen, maar ook kansen voor bijvoorbeeld gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders. Daarom organiseerden Economic Board Utrecht en de Kamer van Koophandel in samenwerking met de Gemeente Veenendaal een nieuwe bijeenkomst onder de paraplu van ‘Wonen zonder Zorg(en)’. De grote opkomst en perspectieven stemmen hoopvol!

Na Utrecht, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Amersfoort was op 17 maart de gemeente Veenendaal het podium voor het initiatief ‘Wonen zonder Zorg(en)’. De Gemeente organiseerde een zeer druk bezocht evenement “Innovaties in de woon-zorg”, waar EBU en de Kamer van Koophandel met het initiatief te gast waren.

Een behoorlijke opgave
Eerst werd duidelijk gemaakt welke uitdagingen er op gemeenten, vastgoedeigenaren, burgers en zorgaanbieders afkomen. De ‘zorgbestendigheid’ van de huidige woningvoorraad laat te wensen over, woningen moeten worden opgeplust. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in de Gemeente Veenendaal 71% groei nodig is ten opzichte van het huidige woonaanbod. En er is een investering nodig in de regio Heuvelrug en Vallei tussen 71 miljoen en 750 miljoen. Deze investeringen zullen voor een groot deel ook bij de burgers komen te liggen.

De opgave creëert ook economische kansen
De opgave brengt naast investeringen ook bedrijvigheid en economische kansen voor de regio met zich mee.

Samenwerken is essentieel
Er was tijdens de bijeenkomst consensus als het gaat om samenwerken als sleutel tot succes om het vraagstuk aan te pakken. Het gaat daarbij om samenwerking tussen bijvoorbeeld bouw- en installatiebedrijven, domotica-aanbieders, zorginstellingen, woningcorporaties en gemeentes.

Mede naar aanleiding van vier pitches ontstonden verschillende concrete voornemens om samen te werken aan oplossingen. Zo was er bij bijvoorbeeld Charim enthousiasme om met het platform Samzo aan de slag te gaan. Ook de pitches van Patrimonium en van Vita Valley over het vormen van coalities zorgde voor voornemens voor samenwerking, bij bijvoorbeeld Leertouwer, Beweging3.0 en de Bedrijvenkring Veenendaal. 

Bron: EBU 

 

 

 

Share this post: