Foutloos en snel van 2D-afbeelding naar 3D-munt

Succesvolle combinatie ArtCAM CAD/CAM en lasergraveermachine

Creatieve vormen aanbrengen in 3D-preegstempels binnen ArtCAM van Bemet International en tot 1/1000 millimeter nauwkeurig graveren op de GF AgieCharmilles lasergraveermachine, resulteert bij Repro Hermans in foutloos en snel 3D-reliëfs modelleren en produceren uit een 2D-afbeelding. Dankzij deze succesvolle combinatie slaat de stempelproducent uit Hoogvliet een nieuwe weg in: het ontwerpen en lasergraveren van 3D-mallen voor het slaan van munten.

Repro Hermans uit Hoogvliet produceert magnesium, messing en stalen folie- en preegstempels. Tot 2008 hielden ze zich voornamelijk bezig met het etsen van magnesium platen op grootformaat etsmachines. Dit etsproces resulteert in één vast vlak reliëf. In 2008 begonnen ze zich meer en meer toe te leggen op het produceren van meerlaagse ontwerpen in messing. Door het gebruik van ArtCAM – een CAD/CAM-systeem van Delcam dat in Nederland wordt geleverd door Bemet International uit Veenendaal – werd de mogelijkheid geschapen om ronde en meerlaagse vormen aan te brengen in het ontwerp.

Met hun nieuwste aanwinst de lasergraveermachine van GF AgieCharmilles is Repro Hermans in staat om 3D-vormen tot wel 1/1000 millimeter nauwkeurig in staal te graveren; Criteria die essentieel zijn bij het vervaardigen van preegstempels voor munten, een markt waarop de Hoogvlietse stempelproducent zich graag wil richten. Door de combinatie van mogelijkheden van ontwerpen in ArtCAM en graveren met hoge precisie op de lasergraveermachine, vervaardigt Repro Hermans op succesvolle wijze 3D-staalstempels voor munten voor hun klanten in binnen- en buitenland, waaronder Bulgarian legacy uit Bulgarije.

 3D ontwerp munt in ArtCAM 1

3D-reliëfs modelleren uit 2D-afbeelding

Het proces van een 3D-stempel voor een munt begint op de engineeringafdeling van 3Dbrass, het zusterbedrijf van Repro Hermans. Bedrijfsleider Marc Breedveld legt het proces uit: “Sinds we met het CAD/CAM-systeem ArtCAM van Bemet International werken, is de ontwerpfase enorm versneld. Wanneer we een 2D-bitmap- of vectorbestand voor een

nieuwe munt van Bulgarian legacy ontvangen, zetten we dat bestand in ArtCAM zo om naar een 3D-ontwerp. In dit ontwerpprogramma kunnen we eenvoudig 3D-reliëfs creëren, creatieve vormen aanbrengen en digitaal ‘boetseren’, oftewel heel fijntjes graveren. Deze functionaliteiten zijn voor ons van wezenlijk belang, omdat we voornamelijk stempels en mallen maken voor het produceren van gedetailleerde producten. Denk aan munten, maar ook 3D-verpakkingen, DVD-hoesjes en postzegels. Met de tools in ArtCAM zijn we in staat om snel en foutloos 3D-preeg- en foliestempels te ontwerpen en te produceren. Bovendien kunnen we eerder ontworpen reliëfs zo hergebruiken in andere ontwerpen. Dit levert ons een serieuze tijdbesparing op.

 

Geen proefstempels meer nodig

Stempel munt

De 3D-preview is een ander onderdeel van ArtCAM waar Marc Breedveld bijzonder over te spreken is. Met deze functionaliteit kan een ontworpen afbeelding in 3D op het beeldscherm worden weergeven. “Wanneer onze Bulgaarse klant meerdere varianten van een stempel voor een munt wil zien, volstaan de 3D-previews vanuit ArtCAM. Hierdoor zijn proefstempels overbodig geworden, worden fouten voorkomen en besparen we kostbare tijd en geld,licht Breedveld toe.

 

STL-bestand foutloos inlezen

Nadat het ontwerp is goedgekeurd door de klant, verplaatst het proces zich naar de productievloer. In ArtCAM staat nu een compleet 3D-ontwerp klaar voor productie. De volgende stap is het inlezen van het CAM-bestand op de lasergraveermachine, vervolgt Marc Breedveld zijn verhaal. Het STL-bestand wordt vanuit ArtCAM 1-op-1 ingelezen in Rhinoceros, het laserprogramma van de machine. Door de juiste afstemming tussen ArtCAM en de lasergraveermachine gaat dit soepel en foutloos. De machine is dan klaar om de ontworpen 3D stalen mal te produceren.”

 

Tot 1/1000 mm nauwkeurig graveren

Een munt heeft vaak een hoogte van slechts enkele tienden van millimeters met een zeer fijn (reliëf)ontwerp. De reguliere CNC-graveermachines zijn minder geschikt voor het graveren van hard metaal in combinatie met het fijne reliëf. De kans dat gereedschappen breken of dat het reliëf te fijn is om foutloos te graveren is groot. Vandaar dat wij de mallen voor munten produceren op de lasergraveermachine. Deze machine graveert tot 1/1000 millimeter nauwkeurig, zelfs in hard materiaal zoals staal. Hierdoor is deze machine uitermate geschikt om stempels te maken voor munten, veiligheidsdrukwerk, sigarenbandjes en postzegels,” aldus Marc Breedveld.

 

Munten slaan

Zodra de 3D-preegstempel klaar is, zit ons werk erop, vertelt Marc Breedveld, De stempel wordt opgestuurd naar onze Bulgaarse klant Bulgarian legacy in Burgas. Zij maken eigen machines en slaan munten voor de Oost-Europese toeristenindustrie. Per jaar

worden zo’n 100 nieuwe uitgaven ontworpen in oplagen van 50 tot wel 10.000 exemplaren.

 

Meer informatie

Meer informatie over het produceren van 3D-preegstempels en muntenmallen op een lasergraveermachine kan worden verkregen via Repro Hermans (www.reprohermans.nl). Informatie over 3D-reliëfs modelleren uit 2D-bestanden in ArtCAM is beschikbaar via 3Dbrass (www.braszo.com) of Bemet International (www.bemet.nl).

 

Repro Hermans

Repro Wim Hermans uit Hoogvliet produceert magnesium, messing en stalen folie- en preegstempels aan ruim 1.000 klanten verspreid over heel Europa. Ze zijn voornamelijk actief in de grafische-, munten- en leerindustrie.

 

Bemet International

Bemet International levert al 25 jaar CAD/CAM, APM en ERP software aan bijna 1.000 tevreden klanten in de maakindustrie. Door het leveren van gebruiksvriendelijke oplossingen en een praktijkgerichte aanpak zijn deze klanten in staat om hun concurrentiepositie aanmerkelijk te verbeteren.

bemet cad cam erp en apm

 

Share this post: