Cloud computing vereist nieuwe functies, rollen en vaardigheden binnen bedrijven!

Veel bedrijven maken gebruik van op Cloud-gebaseerde oplossingen. Al snel realiseren ze zich dat het toewijzen van de  projecten en taken aan een reeds aanwezig IT team niet de noodzakelijke vereiste efficiëntie en resultaten brengt.


Cloud Computing brengt belangrijke verandering in de manier van werken. Het verandert ook de inhoud van banen. Het draait steeds meer om informatie en minder op technologie. Het is vele malen efficiënter om gebruik te maken van een IT-omgeving die ergens anders wordt gebouwd, getest en onderhouden. Hierdoor gaan bedrijven zich meer richten op strategische business vragen en innovatie.

Door deze verschuiving is er een sterke vraag aan professionals en managers die niet alleen gericht zijn op de ontwikkeling van IT, maar wat IT toe kan voegen aan de business van een organisatie.


In onze visie staan de prestaties van Cloud specialisten centraal. We zijn ervan overtuigd, dat Cloud specialisten het verschil gaan maken in het succes van kleine en grote organisaties.

Eigenlijk moet men een formeel verander traject starten die gebaseerd is op het opnieuw trainen van medewerkers en het introduceren van nieuwe vaardigheden. De organisaties die dit erkennen en bereid zijn tot investering hierin, zien het ontstaan van nieuwe Cloud-functies binnen de organisatie. Onder een aantal voorbeelden hiervan.
Onderstaande figuur laat zien hoe de ontwikkeling vorm kan worden geven. Waarbij nieuwe vaardigheden minstens zo belangrijk zijn als de IT-componenten. Maar het is een denkrichting..; de behoefte bepaalt uiteindelijk de vraag naar gekwalificeerde medewerkers. Maar de vraag komt(!) en daarmee dagen wij it-specialisten uit in beweging te komen om je de nieuwe skills eigen te maken. Anders gaat de vraag aan je voorbij..


Cloud Systems Engineer
Zal het initiatief ondersteunen om een huidige omgeving om te zetten naar een Cloud omgeving. Deze job houdt in dat je bezig bent met het ontwikkelen van de Cloud strategie, toepasbaarheid en beheer van Cloud Computing in het bedrijf.

Cloud Software Developer
Deze positie is een mooie kans voor iemand die voldoening haalt uit het bouwen van de volgende generatie applicaties(APPs) met een grote toegevoegde waarde voor de business.

Cloud Architect
Dit is een technische rol waarbij je samenwerkt met de belangrijkste klanten en prospects om ze te helpen om een betrouwbare Cloud omgeving op te zetten. Primaire verantwoordelijkheden zijn het ontwerpen en opzetten van een innovatieve en toepasbare cloudoplossing voor klanten.

Cloud Governance Manager
Focust zich vooral op het continue Service(SLA) management van Cloud Computing service provider partnerships. Dit doen zij door het ontwikkelen en implementeren van succesvolle programma’s en afspraken die direct verbonden zijn met een specifieke Cloud categorie. Hierin speelt regie een belangrijker rol.

Auteur: Arie de Bruin, eigenaar van Cloudbeheerder.it, Cloudopleider.it en Cloudrecruiter.it


Share this post: