Groeikansen in FoodValley door komst van het Amerikaanse 'Blackline'

singapore-243669_1920.jpg

Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) heeft haar belang in Runbook Company verkocht aan het Amerikaanse Blackline. Runbook Company uit Ede is wereldwijd actief in de ontwikkeling en verkoop van innovatieve softwareplatforms voor financiële specialisten van bedrijven. Blackline is een gerenommeerde aanbieder van soortgelijke platforms uit Amerika. Runbook Company verwacht door de toetreding van Blackline de ontwikkeling te kunnen versnellen en verder te kunnen groeien. Het bedrijf blijft gevestigd in Ede.

Voor PPM Oost is de verkoop van haar belang in Runbook Company een van de grotere deals in het rijtje van succesvolle exits. PPM Oost verdient daarmee miljoenen euro’s. “Dat geld gebruiken we om opnieuw te investeren in kansrijke bedrijven om de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie verder te stimuleren”, zegt PPM Oost-directeur Marius Prins. “Die doelstellingen spelen een belangrijke rol bij de keuze voor de bedrijven waarin we investeren. We nemen daardoor soms meer risico’s dan andere investeringsmaatschappijen. Het kan hierdoor langer duren voordat we ook het gewenste financiële rendement behalen. Met de verkoop van Runbook Company hebben we bewezen dat maatschappelijke doelstellingen en rendement hand-in-hand kunnen gaan.”

Provincie Gelderland

Michiel Scheffer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, juicht de komst van Blackline naar Ede toe. “Het binnenhalen van een gerenommeerde Amerikaanse ICT-partij als Blackline, is goed voor de ontwikkeling van de ICT Valley in de regio. Meer groei, meer banen! We zijn blij dat we met het beschikbaar stellen van innnovatiefondsen, zoals Topfonds Gelderland, een bijdrage kunnen leveren aan regionale innovatie en werkgelegenheid. Dat is niet altijd eenvoudig en vergt soms lange adem, maar PPM Oost bewijst met Runbook Company dat ons beleid succesvol is. Zo maken we werk van innovatie”, vertelt Scheffer.

Sectormanager HTSM Tom Paffen, die vanuit PPM Oost de deal heeft begeleid, is trots op de ontwikkeling die Runbook Company de afgelopen jaren heeft gemaakt. “Sinds 2007 investeerden we samen met private investeerders in Runbook Company. We hebben van dichtbij meegemaakt hoe hard en innovatief de mensen van Runbook Company hebben gewerkt. Dat heeft geleid tot de overname door een gerenommeerd bedrijf als Blackline. Als aandeelhouder hebben wij Runbook Company de afgelopen jaren gesteund en geadviseerd. Runbook Company heeft in Blackline een partij gevonden die ze verder kan brengen. Runbook Company past perfect in de buy&build strategie die Blackline succesvol uitvoert, met name in de Europese uitrol. Nu er met Blackline een private partij is die met de Runbook Company de mooie groeikansen gaat waarmaken, zit de taak voor PPM Oost erop”, aldus Paffen.

Over Runbook Company

Runbook werd in 2001 opgericht door de Nederlandse ondernemers Herman Heller en Rob Leesberg om CFO’s van grote internationale bedrijven die met SAP ERP-systemen werken, een accuraat inzicht te geven in de actuele en toekomstige financiële positie en risico’s van hun onderneming. Nu, 15 jaar later, heeft Runbook 65 werknemers in vijf Europese landen, de Verenigde Staten en India en mag het de grootste ondernemingen van de wereld tot haar klanten rekenen. Klanten zijn onder meer Philips, Adidas, de Wereldbank en de NS.

Herman Heller en Rob Leesberg blijven na de overname aan het bedrijf verbonden en treden toe tot het management team van BlackLine. Dit jaar heeft Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, Blackline uitgeroepen als leider in het 'Magic Quadrant for Financial Corporate Performance Management’.

PPM Oost

PPM Oost, het participatiebedrijf van Oost NV, is de regionale durfinvesteerder in Oost-Nederland. Zij stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in High Tech, Life Tech, Cleantech & Energy en investeert tevens in marktfondsen. Naast investeren helpt Oost NV ondernemers met innoveren, internationaliseren en (bedrijfs)infrastructuur.

PPM Oost staat voor actief beheer en coaching: ondernemen voor de maatschappij van de toekomst. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert PPM Oost in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 300 miljoen euro. Zo wordt een mooie bijdrage geleverd aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen.

Share this post: