We zijn in een uitzonderlijke situatie beland met het uitbreken van COVID-19. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel initiatieven, ook vanuit de tech hoek, worden gerealiseerd om elkaar te helpen. Vanuit SIDN fonds dragen we graag bij aan sterke internet oplossingen die hulp kunnen bieden in deze crisis.
We zijn op zoek naar projecten die een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen waar we nu voor staan.
Oproep sterke initiatieven
We zijn op zoek naar sterke initiatieven van teams die met inzet van hun expertise en kennis de coronacrisis te lijf willen gaan. Met name op het gebied van:
Inzicht & grip op de situatie
Initiatieven die op een verantwoordelijke manier inzicht en grip proberen te krijgen op wat nu gebeurt. Met betrekking tot de pandemie zelf en hoe we hier mee omgaan. Door nu goede data en kennis te verzamelen (op een verantwoorde manier), kunnen we daar beter op inspelen. Denk aan citizen science of andere vormen van slim georganiseerde, hoogwaardige en verantwoordelijke (realtime) vormen van dataverzameling en data delen. In combinatie met de inzet van AI kunnen we een bijdrage leveren aan om de missie van kennisinstituten en overheden om de uitbraak te vertragen en goed inzicht te krijgen in de pandemie. Zowel op medisch gebied, als daarbuiten.
Nationaal en internationaal ontstaan er allerlei initiatieven die erop gericht zijn om snel en liefst real time inzicht te krijgen in de pandemie zelf, alsmede in de reacties daarop en de manieren waarop mensen ermee omgaan. Dit vergt onder meer het mobiliseren van ‘collectieve intelligentie’: zorgen dat er zoveel mogelijk en liefst real time, data bij en door mensen worden verzameld die kunnen worden gebruikt om tot goede oplossingen of aanpakken voor de toekomst te komen. De data die zo worden verzameld, kunnen versneld en ‘augmented’ geanalyseerd worden door AI in te zetten; daarmee kunnen naar verwachting sneller patronen worden gevonden en modellen worden ontwikkeld die voor het voorkomen van deze problemen in de toekomst van belang zijn. Belangrijk daarbij is ook dat dit - ondanks de urgentie - op een betrouwbare, valide en zorgvuldige manier gebeurt.
Inspirerende voorbeelden op dit vlak zijn: Het healthmonitoringplatform BlueDot, de Nationale Griepmeting (onderdeel van het Europese Influenzanet), de OLVG Corona Check app, citizen science initiatieven en instrumenten of methodes om in de enorme informatiestroom van bijvoorbeeld social media snel fake news en desinformatie rond Corona te kunnen identificeren en tegengaan.
Betrouwbare en veilige digitale oplossingen
Oplossingen die zorgvuldig omgaan met data en waarop we echt kunnen vertrouwen qua privacy en veiligheid nu we op grote schaal gebruik maken van internet om thuis te werken, leren en te leven.
De crisis geeft een enorme, positieve impuls aan de digitalisering van allerlei processen die voorheen op locatie plaatsvonden en zal er vermoedelijk toe leiden dat al die digitale platforms en omgevingen na de crisis niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. We roeien nu allemaal met de riemen die we hebben en maken gebruik van beschikbare middelen en platforms die er al zijn. Dat zijn er gelukkig heel veel. Een risico is echter dat we daarbij andere belangen, zoals veiligheid en privacy, uit het oog verliezen door juist die platforms en apps te gebruiken die onveilig zijn dan wel onze gegevens voor allerlei doeleinden gebruiken. Met name in het publieke domein is het goed om hier kritisch naar te kijken.
Voorbeelden van initiatieven op dit vlak zijn het onder de aandacht brengen van sterke veilige open source alternatieven, zoals het public stack overzicht van de Waag, de ISOC open source toolbox of de Internetvrijheid toolbox van Bits of Freedom. Of richtlijnen in het kader van de crisissituatie, bijvoorbeeld zoals Kennisnet dat doet voor het onderwijs of de handleiding van journalist Daniel Verlaan ‘Laat je niet hack maken’ om jezelf online te beschermen tegen hackers. We zoeken naar sterke open source tools om deze overzichten aan te vullen.
De call
De call staat in principe open tot 30 juni 2020 (afhankelijk van de omstandigheden).
Binnen de call zijn we specifiek op zoek naar projecten die een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen waar we nu voor staan. Denk hierbij aan grotere, reeds beproefde projecten (bijdragen tot max 75.000 euro voor doorontwikkeling van een bestaand proof of concept, kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).
Daarnaast kunnen ook kleine experimenten aanvragen (bijdragen van max 10.000 euro) om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp.
Voorwaarden en criteria
Lees onderstaande voorwaarden en criteria en check of je project in aanmerking komt.
Algemeen:
- Het project richt zich op het algemeen belang; dit betekent dat het project maatschappelijke meerwaarde heeft. Het project is daarmee niet gericht op een enkel bedrijf of een persoon, maar heeft een bredere maatschappelijke betekenis en impact;
- De resultaten van projecten zijn open toegankelijk en de kennis en ervaringen worden vanzelfsprekend gedeeld;
- Het project heeft in eerste instantie zichtbaarheid in Nederland.
Selectiecriteria:
- De beschrijving van het idee/ project is van hoge kwaliteit;
- Het project heeft een onderzoekende en innovatieve insteek. In de aanvraag wordt de mate van innovatie onderbouwd;
- Het project heeft de potentie op langere termijn impact te hebben op de doelstellingen van SIDN fonds en de focus van deze call;
- Het project is resultaatgericht. In de projectaanpak wordt helder hoe de aanvrager de behoefte aan en de vraag naar het project heeft getoetst bij de doelgroep. Het project laat tevens zien wie de doelgroep is en hoe die te bereiken;
- De looptijd van projecten is circa 6 maanden voor Pioniers (kleine experimenten om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp) en 1 jaar voor grotere projecten.
- Het geldt als een pluspunt wanneer wordt samengewerkt met belangrijke spelers in de Nederlandse internetsector, zoals registrars, hosters, internetproviders, etc.
Aanvrager en team:
- De aanvraag kan worden ingediend door een individu, maar alleen als het maximaal aan te vragen bedrag 10.000 euro bedraagt;
- Aanvragen boven de 10.000 euro: de aanvraag wordt ingediend door een rechtspersoon (of rechtspersoon in oprichting, mits de oprichting definitief is op het moment van toekennen). Een rechtspersoon is bijvoorbeeld een stichting, vereniging, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, naamloze vennootschap of een besloten vennootschap;
- Aanvragers beschikken over aantoonbare capaciteit en expertise om het project tot een succes te maken; benodigde expertise is zoveel mogelijk in het team aanwezig;
- Diversiteit van het team wordt extra gewaardeerd;
- De projectaanvrager beschikt over een kwalitatief goed netwerk.
Aanvraag indienen & procedure
Past je project binnen de call en voldoet het aan de voorwaarden en criteria? Dien je aanvraag eenvoudig in via ons digitale aanvraagsysteem FundPro.
Heb je een twijfel of een concrete vraag? Toets je project via het webformulier en we geven je snel feedback of jouw idee voldoende past binnen de focus van deze call.
De aanvraag in FundPro bestaat uit een aantal vragen over het project, een projectplan (max 5 A4), begroting en een korte videopitch waarin je je project toelicht.
Gezien de urgentie hebben we voor deze call onze procedure aangepast. Er is geen deadline waarop alle aanvragen binnen moeten zijn. In plaats daarvan worden aanvragen wekelijks bekeken, zodat we sneller kunnen schakelen. We streven naar een behandeltermijn van 2 weken.
We checken of de aanvragen volledig zijn ingediend en voldoen aan de voorwaarden en criteria. Vervolgens wordt door een commissie bestaande uit leden uit de raad van advies van SIDN fonds beoordeeld of de aanvraag voldoende aansluit voor een toekenning. Indien er nog vragen zijn, worden deze projecten uitgenodigd voor een conference call, waarbij de commissie gelegenheid krijgt om vragen te stellen en feedback te geven. Op basis van het advies van de commissie wordt vervolgens een besluit genomen.
Meer informatie
Heb je na het lezen van de informatie op deze site nog vragen, neem contact met ons op!
Ondersteuning corona-initiatieven door andere partijen
Past je initiatief niet binnen onze call? Kijk ook eens naar een van onderstaande mogelijkheden. Mocht je hier aanvullingen op weten, laat het ons weten via info@sidnfonds.nl!
-
Oranje fonds: versnelde behandeling van aanvragen gericht op armoede, eenzaamheid en de inzet van (meer) informele zorg tijdens de coronacrisis
-
Kansfonds: extra geld beschikbaar voor Corona-Initiatieven die extra hulp nodig hebben om kwetsbare groepen door deze crisis heen te loodsen.
-
Coronahulp Community van MVO Nederland: een digitaal platform waarop ondernemers hun uitdagingen en oplossingen in deze coronacrisis kunnen delen en matchen met andere ondernemers.
-
ZonMW: extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren voor de uitdagingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). Enerzijds gaat dit over praktische technologische oplossingen in de (ziekenhuis)zorg, zoals medische hulpmiddelen. Anderzijds gaat het over innovatieve ideeën om kwetsbare groepen en hun zorg- en hulpverleners te helpen bij het bieden van de juiste zorg en ondersteuning. Het gaat hierbij om oplossingen die buiten reguliere zorg- en welzijnsactiviteiten vallen.
-
Tech tegen Corona: kosteloos steun in strijd tegen het coronavirus van Nederlandse tech bedrijven
-
Help de Helpers: een initiatief om mensen, organisaties en andere initiatieven te verbinden en te ondersteunen, zodat we elkaar nóg beter kunnen helpen.
-
COVID-19 Solutions Fund: (onderdeel van het Mozilla Open Source Support Program (MOSS)
-
COVID-19 Open Research Dataset Challenge (CORD-19): oproep aan AI-experts.
-
Overzicht Nesta: van funding, tot vrijwillige bijdragen en data delen.
-
European Culture of Solidarity fund: voor culturele initiatieven die, te midden van de wereldwijde pandemische crisis, de Europese solidariteit versterken.