Dit zijn de technologische trends voor 2018

Digital twins, blockchain en edge computing: drie termen waar u ongetwijfeld veel over hebt gehoord. Ze zijn slechts een greep van de technologische trends die (ook) in 2018 een rol gaan spelen. Maar wat houden ze nou eigenlijk in en hoe worden ze toegepast? In dit blog lichten we de belangrijkste technologische ontwikkelingen voor 2018 uit.

Artificial Intelligence

In 2017 maakte kunstmatige intelligentie al een flinke groei door. Denk bijvoorbeeld aan de toepassingen van machine learning, die mede door de grote hoeveelheid dataverzameling dankzij SaaS- en cloudplatforms gestimuleerd worden. Ook in 2018 wordt AI niet gepasseerd. Naar verwachting zal artifical intelligence meer in het bedrijfsleven gaan spelen. Daarin wordt vooral op het gebied van software en applicaties veel verwacht. Denk bijvoorbeeld aan apps die klanten een advies op maat kunnen geven, maar ook aan de organisatiezijde kan AI veel betekenen. Zo is het mogelijk om te berekenen wat de beste werkplekoplossing is voor uw werknemers.

Blockchain

Ook in 2017 was er al veel te doen rondom cryptocurrencies. Bitcoin, maar ook minder bekende cryptocurrencies zoals Gulden, zijn in opkomst en we kunnen er niet meer omheen. Alhoewel de blockchain technologie nu nog in een vrij onvolwassen jasje zit, zal de technologie naar verwachting in 2018 worden doorontwikkeld. Naast het gebruik van blockchain voor financiële doeleinden, bijvoorbeeld door bedrijven als betalingsmiddel, kan de blockchain technologie ook worden ingezet in branches zoals zorg en overheid.

Digital Twins

Digital Twins zijn digitale replica’s van bestaande objecten. Digital Twins leveren informatie over de ‘real-life’ versie van het object. Dankzij Digital Twins is het laagdrempelig om aanpassingen te doen aan een bestaand object en kan er relatief makkelijk geëxperimenteerd worden met het aanbrengen van veranderingen.

Spraakgestuurde oplossingen

Siri, Google Alexa en Microsoft Cortana: slechts drie voorbeelden van spraakassistenten. Het aantal verkopen van ‘slimme speakers’ bereikt naar verwachting in 2019 haar hoogtepunt. Spraakassistenten worden op dit moment vooral door consumenten gekocht met als doel om het thuis te gebruiken. Toch zien we deze oplossingen ook buiten vier muren verschijnen. Zo zijn de nieuwe modellen van Ford uitgerust met Alexa, de spraakassistente van Amazon. Alhoewel er nog weinig tot geen gebruiksmogelijkheden voor de zakelijke markt bekend zijn, gaan spraakgestuurde oplossingen daar over een tijd ongetwijfeld iets in betekenen.

security.jpg

Security

Net als er over andere technologieën in 2017 al veel rumoer was, is veiligheid ook niet persé een nieuwe ontwikkeling. Maar onder andere met de komst van de GDPR (of AVG), speelt security absoluut weer een grote rol in 2018. Vanaf mei 2018 moeten organisaties voldoen aan deze strikte regelgeving, wat betekent dat bedrijven als het ware geforceerd worden om (creatief) na te denken over veiligheid.

Event-driven

Deze ontwikkeling zou niet bestaan zonder de samensmelting van diverse technologieën. Event-driven bedrijfsvoering houdt in dat er automatisch wordt gereageerd op een opmerkwaardige gebeurtenis of actualiteit. Een simpel voorbeeld is een signaal wanneer een aankoop is voltooid. Event-driven gaat echter verder dan dat. Door het combineren van Internet of Things en andere technologieën, kunnen complexere gebeurtenissen sneller worden ontdekt en in meer detail worden geanalyseerd. Gartner adviseert om ‘even thinking’ steeds meer te omarmen. Niet gek, want naar verwachting worden event-driven en real-time in 2020 vereisten voor digitale zakelijke oplossingen.

Edge computing

Ten slotte is er de ontwikkeling ‘Edge computing’. Deze ontwikkeling omvat het zo dicht mogelijk bij de gebruiker verwerken van data, door een digitaal apparaat. Hierdoor wordt de reactietijd korter. Cloud computing is het zusje van Edge computing. Het grote verschil is de verwerkingstijd. In sommige sectoren is dit van groot van belang, waardoor Edge computing een erg aangename komst is.

Tech trends 2018 - infographic-def.jpg

Goed om te weten, die nieuwe trends. Maar hoe kunt u ze nou inzetten voor uw eigen bedrijf? Ook daarin helpt ICT Valley u graag in meedenken!

New Call-to-action

Share this post: